Gepost op

Lieve mom, als je kind alleen in je armen in slaap wilt vallen, dan is dat oké

vader slapen borst baby

Bij baby nummer één hield ik een streng regiem. Zo sliep ze al vrij snel op haar eigen kamer, waren we pró ritme en even huilen was niet erg. Zo hadden we eigenlijk al snel een kind dat onafhankelijk sliep. Toen baby nummer twee kwam, stond ik er net zo in. Totdat het een heel ander kind bleek, die alleen in onze armen in slaap wilde vallen. En dat is oké.

Geloof me, het slaapritme van een baby is onvoorspelbaar. Je kunt niet direct bij de geboorte verwachten dat ‘ie jouw ritme overneemt. Dat moet je niet eens willen. En ja, ik heb gehuild. Uit pure wanhoop. Net als iedere moeder. Voor heel even wilde ik, tijdens de nachtelijke escapades, oordoppen in doen, net doen alsof ik geen gehuil hoorde en in een hele diepe slaap vallen. Dat ging niet. De kleine baby wilde opgetild worden. Wilde warmte en liefde. Wilde papa of mama. Wilde alleen maar slapen in onze armen. En weet je, dat is oké. Zodra ik mijn wil om een ritme en onafhankelijk slapen losliet, werd alles duidelijk. Dit kind had ons nodig. Wij waren de veilige omgeving en dat was het grootste compliment ooit.

Luister naar je gevoel

Waarom ik dit schrijf? Omdat ik altijd verschillende verhalen hoor en bekend slaapcoach Susanne Willekes heb gesproken. Zij zal binnenkort een paar tips geven in onze nieuwe videoserie en online! Een van de tips die zij mij al stiekem meegaf was: luister naar je gevoel. Jij, als moeder, kan je kind als geen ander lezen. Jij bent enige die aan zijn/haar behoeftes kan voldoen.

Vaak hoor je dat ‘te veel’ aandacht niet goed is, dat je kind daardoor niet zelfstand wordt en dat je kind enorm gepamperd kan worden. Dit onderzoek uit 2012 bewijst het tegenovergestelde. Ieder kind heeft andere behoeftes, ieder kind is anders. Daar moet je mee dealen. Zo is het en niet anders. Dat is jouw lot, dat is het lot van je kind. Dus doe nou maar gewoon wat goed voelt en het beste is voor je kind. Of je nu met een kind in slaap valt of niet, uiteindelijk leert het toch wel alleen slapen. Geef jezelf eraan over en je slaapt beter dan ooit.

LEES OOK: 5 manieren om de babykamer energetisch te reinigen

Eén gedachte over “Lieve mom, als je kind alleen in je armen in slaap wilt vallen, dan is dat oké

  1. Helemaal raak! Bij ons andersom.. kind 1 wilde niets anders dan nabijheid en kind 2 hebben we vrij eenvoudig structuur aan kunnen leren en laten doorslapen) ook hij sliep tot 11 maanden bij ons op de kamer hoor). Je voelt, proeft, en hoort als moeder echt wel wat werkt of niet werkt. Het meest lastige is nog om je niet gek te laten maken door wat anderen zeggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *