Je optimaal voorbereiden op een zwangerschap? Dat kan op vele manieren. Als we naar gezondheid kijken, vragen we maar wat graag advies aan Klaever Health. Enne... Vol trots mogen we verklappen dat dit waanzinnige bedrijf expert wordt bij The Mompany.
Het moment is daar, je wilt zwanger worden! Een enorm spannende tijd... Natuurlijk wil je niets liever dan dat dit proces zo voorspoedig mogelijk verloopt. Een goede voorbereiding - waar je wat ons betreft bij voorkeur een half jaar voor uittrekt - is zo essentieel. Optimalisatie van jouw systeem heeft namelijk niet alleen een enorm positieve impact op jouw gezondheid en vruchtbaarheid, het is ook essentieel voor de gezondheid van jouw baby. Jij bent met jouw systeem immers dé donor van jouw kindje. Hiermee kun je klachten als allergieën, huidproblemen, reflux en cognitieve klachten voorkomen. En voor dit proces is tijd nodig. Ondanks dat er geen ‘one size fits all’ aanpak bestaat, zijn er wel degelijk een aantal belangrijke speerpunten waar je je op kunt focussen en die delen we graag met je!
Stressregulatie
Misschien wel het belangrijkste punt als het gaat om vruchtbaarheid: stressregulatie. We zeggen bewust stressregulatie want stress is er, hoe dan ook. Het gaat er uiteindelijk om hoe jij ermee omgaat. Vaak is de balans tussen in- en ontspanning zoek. Tijd voor jezelf maken (zonder je er schuldig over te voelen!) is belangrijke eerste stap richting optimalisatie van de hormoonhuishouding en daarmee vruchtbaarheid. Een lichaam dat zich in een stressvolle situatie bevindt, zal overleven (stress) altijd verkiezen boven voortplanten. Plan dus tijd voor jezelf in waardoor jij ontspant en blok dit letterlijk in je agenda. Lees een boek, volg een online yogales (en kies voor de zachte vormen), integreer mediatie, ga dagelijks naar buiten voor een wandeling, neem een bad, doe een middagdutje, vraag je partner om een massage… You name it!
Voeding
Voor een gezonde hormoonhuishouding is het super belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je te weinig eet ben je je hormoonproductie letterlijk aan het belemmeren en dat is wel het laatste wat je wilt! Met name het eten van voldoende eiwitten (vlees, vis, schaal- schelpdieren, ei, quinoa, peulvruchten, tempeh) en gezonde vetten (vette vis, avocado, noten, zaden, pitten, olijfolie, kokosolie) verdienen aandacht. Heb je hulp nodig? In de app ‘My fitness pal’ kun je een persoonlijk voedingsdagboek bijhouden. Deze berekend automatisch of jouw inname van koolhydraten, eiwitten en vetten ‘on point’ is (de vuistregel is hier 0.8 g eiwitten per kg lichaamsgewicht).
Bioritme
Al eens gehoord van de term bioritme? Het is onze interne biologische klok die veel processen in het lichaam beïnvloed. De hormoonbalans is enorm gevoelig voor jouw bioritme. Wat jij kunt doen om dit positief te ondersteunen? Probeer 8 uur per nacht te slapen, ga op vaste tijden naar bed en sta op vaste tijden op (ook in het weekend, sorry). Je bioritme houdt namelijk van rust en regelmaat. Probeer binnen 90 minuten na zonsopkomst buiten te zijn en je bloot te stellen aan zonlicht, bijvoorbeeld door een ochtendwandeling te maken. Minimaliseer blootstelling aan blauw licht (schermen), zeker voor het slapen gaan. Ook belangrijk: eet niet de hele dag door maar bundel dit in 3-4 eetmomenten en voorkom eten en bewegen later op de avond in verband met het positieve effect op de bloedsuikerspiegel.
Darmgezondheid
'Alle ziekte begint in de darmen' schreef Hippocrates - de grondlegger van de westerse geneeskunde - bijna 2500 jaar geleden al. Niets lijkt minder waar! De gezondheid van de darmen bepaalt in grote mate hoe de rest van het systeem draait. Als voedingsstoffen in de darmen niet goed worden opgenomen, kunnen hormonen niet goed worden aangemaakt, er kunnen ontstekingen, intoleranties en allergieën ontstaan ten gevolge van een leaky gut. Daarnaast bepaalt de darmflora in een grote mate hoe neurotransmitters worden aangemaakt. Deze neurotransmitters (de bekendste zijn serotonine, dopamine, melatonine en GABA) beïnvloeden hoe lekker je in je vel zit, hoe evenwichtig en stressbestendig je bent, hoe goed je slaapt en nog zoveel meer. Al deze factoren zijn van invloed op je hormonale gezondheid. Gezonde darmen vormen dus een essentiële basis voor een gezonde hormoonhuishouding. Om deze redenen werken wij vaak met ontlastingonderzoek in onze (pre)pregnancy trajecten. Zeker als er uitdagingen rondom fertiliteit zijn.
Suppletie
Veel vrouwen gaan pas supplementen slikken als ze zwanger zijn. Zonde(!) want er is zoveel winst te behalen door ervoor te zorgen dat je bloedwaardes optimaal zijn voordat je zwanger wordt. Kies niet alleen voor de zwangerschapsmulti van Kruidvat (no offence) maar zorg voor kwalitatieve ondersteuning op een breder niveau. De supplementen die wij veel aanraden zijn: een multivitamine voor de prenatale fase, vitamine D3, omega 3, magnesium eventueel aangevuld met B12 en proteïne. Voor een passend advies kijken wij uiteraard altijd naar je leefstijl en voedingspatroon. Bij voorkeur nemen we ook bloedwaardes mee om doseringen af te kunnen stemmen.
Al met al kun je veel doen om jezelf zo optimaal mogelijk voor te bereiden op een zwangerschap. Veel vrouwen die wij zien zijn liever vandaag dan morgen zwanger maar weet dat als je de tijd ‘durft’ te nemen om te investeren in je gezondheid voorafgaand de zwangerschap, dit zichzelf dubbel en dwars uit zal betalen. Niet alleen voor jou maar zeker ook voor je baby!
Over Klaever Health
Bij Klaever Health ondersteunen we cliënten in het optimaliseren van hun gezondheid. Wij bieden support bij lichte klachten maar ook voor grotere gezondheidsvraagstukken kun je bij ons terecht. Wij werken altijd op basis van labonderzoek. In onze praktijk zien we veel vrouwen met vraagstukken rondom fertiliteit denk aan optimalisatie van de gezondheid voor/tijdens de zwangerschap, bieden van ondersteuning bij uitdagingen rondom fertiliteit en postpartum herstel. Via deze blogs delen we de kennis en praktijkervaring met jullie!
www.klaever-health.nl
IG: @klaeverhealth