Posted on Geef een reactie

Deze is voor alle moeders (to be), vrouwen die niet moeder kunnen zijn en overleden moeders

vrouw op het strand moederdag

Het is Moederdag. Een gekke dag, vind je niet? Ik werd moeder op m’n 25ste van de eerste. Piepjong vond ik mezelf. Onwetend en de eerste van m’n club. De tweede kreeg ik op m’n 29ste en besefte eigenlijk al vrij snel dat het niet gaat over “gezelligheid” of “compleet zijn”. Het is iets veel groters. Iets veel sterkers.

Je kunt pas compleet zijn als je jezelf op de rit hebt. Als je je innerlijke kind in je hart hebt gesloten en je op je plek staat. Moeder willen worden of zijn gaat over een natuurlijke drang. De natuurlijke drang om de familielijn door te zetten en over te geven. Behoeftes, gewoontes en gebruiken gaan honderden, zo niet duizenden, jaren terug waardoor we onbewust bepaalde energieën en bagage met ons meedragen.

Op m’n 25ste kreeg ik Isabel. Op m’n 29ste Lexie. Ik was jong, onwetend, de eerste van mijn vriendinnen. Al snel kwam ik erachter dat de urge om kinderen te krijgen niet ging over “gezelligheid” of “compleet zijn”. Maar over de natuurlijke drang om de familielijn door te zetten. Behoeftes, gewoonten en gebruiken gaan honderden, zo niet duizenden, jaren terug waardoor we onbewust bepaalde energie en bagage met ons meedragen. De taak aan jou als moeder is die spiegel voor te houden en vanuit liefde over te dragen wat goed voelt en vanuit liefde dingen die niet meer goed voelen aan te gaan en te laten zijn. Op deze manier kom jij als moeder op je plek te staan en kunnen je kinderen kind zijn waarna ze uitgroeien tot prachtige volwassenen. Ik heb er ook een video over gemaakt samen met @junoburger (zie Stories voor de swipe up). Oh en laten we vandaag ook vooral even stilstaan bij vrouwen die heel graag moeder willen zijn, maar dit niet kunnen zijn en moeders die er niet meer zijn. ???????? ph: @marilynbartman

Een bericht gedeeld door Florine Duif (@florineduif) op

De taak van een moeder

De taak aan jou als moeder is die spiegel voor te houden en vanuit liefde over te dragen wat goed voelt en – wederom – vanuit liefde dingen die niet meer goed voelen aan te gaan en te laten zijn. Die spanning of reactie uit het verleden op te lossen. Op deze manier kom jij als moeder op je plek te staan en geef je je kind de ruimte om kind te laten zijn, waarna ze uitgroeien tot prachtige volwassenen.

Moederdag

Het moederschap is dus een reflectie, een spiegel, gecreëerd vanuit liefde. Maar wat nou als je geen kinderen kunt krijgen? Er is geen antwoord op de vraag “Why me”. De hele natuurlijke urge is namelijk gewoon dik aanwezig, maar kan niet worden doorgezet. En dat is een ongelooflijk zwaar lot. Daarom wil ik vandaag even extra stilstaan ben de vrouwen die geen kinderen kunnen krijgen, die een kindje verloren hebben of moeders die ergens op een wolk zitten toe te kijken hoe hun kinderen het stokje van het leven overdragen. Het leven. Dat is in een notendop wat Moederdag is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *