Als je net bevallen bent, wil je even geen polonaise aan je lijf. Logisch. Je bent in herstel, je energie gaat uit naar je kleintje. Maar als je eenmaal herstelt bent - hormoonwise en energiewise - dan krijg je misschien iets meer zin in seks. Maar wat als dit nou niet het geval is?
Voor het boek Moeder Genoeg ging Florine Duif in gesprek met Guusje Wannet (relatie- en sensualiteitscoach). Tijdens de zwangerschap en pak 'm beet zo'n drie à vier jaar na de bevalling is het meer dan oké wanneer alles op een wat lager pitje staat. Daarna is het van belang dat er weer wat vuurwerk in da house komt.
Cocktail van hormonen
Maar dit gaat samen met: eerlijk tegen elkaar zijn. Jouw lichaam is veranderd, dus de gevoeligheid ook. Waar je het eerst misschien fijn vond om stevige seks te hebben, kun je nu te maken hebben met meer tederheid. In het begin ben je verliefd en zorgt de cocktail van hormonen ervoor dat jullie niet van elkaar af kunnen blijven. We hebben alleen nooit echt geleerd hoe we deze seksuele- en sensuele energie moeten opwekken zonder deze hormonen. Deze verliefdheid gaat echt niet alleen over seks. Het gaat over genieten. Van de grotere en kleinere dingen. Een zon op je gezicht, een gerecht waar je blij van wordt, stilte of juist een nieuwe stad. Het is elkaar dus weer letterlijk opnieuw ontdekken en ook het begrip seks opnieuw te definiëren.
Neem de touwtjes in handen
Wat er vaak gebeurt is dat vrouwen zich laten leiden door hun partner. Terwijl, als jij iets veranderd wilt zijn, dan zul je zelf de touwtjes in handen moeten nemen. Dus: wees open, spreek je uit, waar heb je behoefte aan, waaraan niet. Dit is een test voor je relatie en tegelijkertijd de uitgelezen kans om je relatie een nieuwe dimensie te geven.
Even geen seks
De frequentie verandert (meestal) en de manier van seks hebben ook (waar het vroeger uren kon duren, zijn vluggertjes nu het devies). Het gaat erom dat je je er goed bij voelt. Want even snel-snel hoeft niet te betekenen dat je gelijk opgewonden raakt. Geef je lichaam de tijd en spreek dit ook uit. Daarnaast: als je een kind hebt gekregen is je lichaam al "bezet" door lichamelijk contact van je kind. Tel daarbij de knuffels, het troosten en het tillen op bij eventueel andere kinderen. Nóg meer handen aan je lijf kan aanvoelen als veel. En dat is het ook. Dat is tevens helemaal oké. Als je maar praat, open en eerlijk blijft.