Geplaatst op Geef een reactie

Interview met dé slaapcoach van Nederland: Susanne Willekes (en WIN haar boek!)

susanne willekes en kinderen

Waar ik bij nummer één nog nooit had gehoord van een slaapcoach, was ik bij kind nummer twee desperately in need voor hulp. Immers de oudste sliep na drie weken door. De jongste is inmiddels veertien maanden en wordt – oké, ik moet zeggen werd, pinch me, oh lord pinch me – twee keer per nacht wakker. Ik volgde dé slaapcoach van Nederland, Susanne Willekes, al een tijdje en zij werd echt oprecht m’n enige en laatste redding. Ehm, maar wat is een slaapcoach nou eigenlijk? Is het niet zonde van je geld? Werkt het wel echt? Overigens is dit verhaal niet gesponsord en heb ik ook geen heel traject met Susanne doorlopen. Wel heeft ze me wat tips gegeven die ook in haar boek staan. Dit boek kun je aan het einde van het artikel winnen.

Believe me, slaaptekort is killing. Na veertien maanden gemiddeld twee keer per nacht wakker te zijn geworden, hangen de wallen op je tenen en ga je hele rare dingen doen. Zinnen kloppen niet meer en je wordt niet per se de leukste versie van jezelf. Ik was het spuugzat. Bij nummer één hadden we zo goed dat ritme te pakken. Nummer twee “lieten we met het ritme meegaan.” Je denkt dat je alles al weet, maar niks is minder waar. Rust, reinheid en regelmaat. Dit soort cliché’s zijn er niet voor niks. Toen ik het gesprek aanging met Susanne was ze heel duidelijk: een kind van deze leeftijd heeft ruim 3 uur slaap overdag nodig, en ‘s nachts een flinke nachtrust van 11 uur straight. “Hahahaha”, lachte ik hardop. Dat klonk als een droom. Vragen als: “Krijgt ze ‘s nachts voeding?” en “Leg je haar wakker op bed?” vlogen om m’n oren.

IT WORKS

Het werd steeds duidelijker: Ja, ze kreeg nog nachtvoedingen en nee, die heeft ze dus rond deze leeftijd niet meer nodig. Het is een slaapmiddel geworden. Een troostmoment. “Wat moet ik dan doen?” Immers, haar laten huilen, vond ik zielig. Ze gaat protesteren. Heel hard protesteren ‘s nachts. Dan gaat ze huilen en wil ze dat je naar haar toe gaat voor die voeding. Je mag best naar haar toe gaan, maar dan leg je haar weer neer, aai over d’r bol en herhaal je het riedeltje net zolang totdat ze slaapt. Is een paar nachten intens pittig. Maar geloof me, it works. En OMG, ze sliep vannacht voor het eerst sinds veertien maanden 11,5 uur in a row. Geen voeding. Geen gehuil. Niks. Ik kan wel janken, zo blij ben ik. Goed, over naar het interview met de bijzonder Susanne.

Je bent slaapcoach. Leg eens uit, wat doe je precies als slaapcoach?

Baby’s en kinderen (tussen de 6 maanden – 6 jaar) beter en zelfstandiger leren in- en doorslapen is voor de meeste ouders het doel, en dat is onder andere wat ik doe. Naast zorgen dat een kindje uitgeruster raakt, we werken namelijk ook aan de kwaliteit en kwantiteit van de slaap. Ik coach een gezin zo’n twee tot drie weken, afhankelijk van slaapissue en status en leeftijd. Als cliënten in de buurt wonen of graag willen dat ik langs kom voor het eerste uitgebreide consult dan kan dat, maar coachen op afstand is geen belemmering. Zo heb ik gezinnen geholpen op Curaçao, in Tsjechië, Zwitserland, Frankrijk, Singapore, de VS en Myanmar.

Wanneer weet ik eigenlijk of mijn kind niet goed slaapt?

Dat is een heel goeie vraag. Ik denk dat je als ouder zelf een goede graadmeter bent. Trek je elke nacht opstaan voor je kindje niet langer, wil je weer je avonden terug, je bed voor jezelf en je partner, of zie je gewoon dat je baby vreselijk moe is maar het niet lukt met slapen, dan kunnen we daar dus wat aan doen met coaching (mits een baby of peuter geen last heeft van medisch onderliggende oorzaken natuurlijk)! Ieder kind kan namelijk leren slapen. Wel belangrijk om de twee grootste vooroordelen van slaapcoaching of training weg te nemen: ik ben niet voor het (alleen) laten huilen van een baby of kind en ik coach baby’s ‘pas’ vanaf zes maanden, als ze er fysiek, mentaal en neurologisch klaar voor zijn.

Is doorslapen een normaal fenomeen of willen het te graag?

Dat hangt helemaal af van de leeftijd van een kind. Er rust tegenwoordig vaak meer druk op omdat veel ouders tweeverdieners zijn en de moeder ook na zoveel weken weer gaat werken en moet kunnen performen. Zoals de meeste van ons met kids weten, hakken gebroken nachten er behoorlijk in op alle vlakken. Ook heerst er een trend dat als je baby maar snel genoeg doorslaapt dat dat impliceert dat je een enorm succesvol ouder bent. En dat is echt onzin. Iedere baby is anders en niet ieder kindje beschikt in beginsel over evenveel slaaptalent.

Om je een idee te geven wat wereldwijd de norm is: voor baby’s van 4/5 maanden betekent doorslapen het vermogen om 5 uur achtereen te kunnen slapen. Medisch gezien zouden baby’s van zes maanden acht uur achter elkaar moeten kunnen slapen. Belangrijk ook: doorslapen betekent eigenlijk zoveel als die korte momentjes van wakker zijn zelf te kunnen reguleren zonder hulp van ouders of zonder langdurig gehuil.

Zou jij je grootste tip willen delen aan ouders met slecht slapende kinderen?

Het komt echt veel voor, slapen in combinatie met kinderen is lastiger dan de meeste mensen denken. Weet dat het niet betekent dat jouw kindje dan minder slaap nodig heeft. Ga vooral niet meteen over op minder laten slapen overdag of de bedtijd verlaten. In veel gevallen worden de problemen zo alleen maar groter. En weet dat gedragsmatige slaapproblemen vanaf zes maanden te coachen zijn – er is slaap aan het eind van de tunnel!

Wat kunnen we verwachten om uit jouw boek te leren?

Het doel van mijn boek was om nog veel meer ouders te kunnen bereiken en te helpen met vaak een van de grootste uitdagingen van het ouderschap. Ik hoop zoveel mogelijk antwoorden, oplossingen, herkenning en geruststelling te bieden voor ouders. Handvatten voor het creëren van meer en betere slaap voor hun baby en henzelf, afgestemd op leeftijd (in dit geval 0-12 maanden), karakter en behoeftes van hun baby.

Hoe belangrijk is slaap voor kinderen?

Heel erg belangrijk, vooral voor het immuunsysteem, de groei en het korte termijngeheugen.

Hoe slapen/sliepen jouw kinderen?

Ik heb drie kinderen (Viggo 9, Sofia 6, Bodhi 3) en heb mijn portie slapeloze nachten wel gehad. Onze oudste was een dramatische slaper – de eerste anderhalf jaar sliepen we maar een paar uur per nacht. Hij huilde die eerste maanden veel, sliep weinig en kort overdag – ik ontwikkelde een postnatale depressie. Hij is (nog steeds) een heel sensitief en temperamentvol mannetje. Sofia en Bodhi zijn heel andere kinderen, ontspannen baby’s die vanaf hun geboorte met een beetje ritme en routine al snel de kunst van het slapen onder de knie hadden.

WIN

We mogen 3 boeken, Slaap!, van Susanne verloten! Wat moet je doen? Like @themompany en @thesleepagency op Instagram en stuur een mailtje naar info@themompany.com met waarom jij dit boek zou willen hebben.

Voor meer informatie over Susanne’s coaching: www.sleepagency.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *