Tijdens deze slaapregressie ontwikkelt je kindje zich voornamelijk op het gebied van taal, cognitief leren en emoties. Ook zal je kindje zich overal aan willen optrekken, de eerste stapjes zetten en begint je kind zijn eerste woordjes te zeggen.

Kenmerkend van de regressie is dat je kind een dutje kan gaan weigeren. Maar ook kunnen de nachten weer onrustiger worden. Veel ouders denken dat hun kindje klaar is voor 1 dutje omdat deze geweigerd wordt. Maar stap niet te snel over na 1 dutje. Je kindje is hier fysiek nog niet klaar voor. Na de slaapregressie merk je dat er weer makkelijker twee dutjes gedaan worden. Even volhouden dus. 😉

LEES OOK: Waarom je baby van 8 maanden het ineens moeilijk vindt om alleen te slapen

Wat kun je doen als je dreumes het ochtenddutje weigert?

Bied extra hulp door bijvoorbeeld naast het bedje te gaan zitten, over z’n rug te kriebelen en blijf het 30 minuten proberen. Merk je na 30 minuten dat het dutje echt niet wil lukken, dan haal je je kind uit bed en probeert het later weer. Als je kindje makkelijker in de wandelwagen gaat slapen, dan kun je de wandelwagen gebruiken voor een hogere slagingskans.

Bedtijd vervroegen

Is het ochtenddutje gelukt maar wil het middagdutje niet lukken, dan vervroeg je bedtijd. Of als je nog ruimte hebt voor een powernap, dan kun je nog een powernap inplannen. Met deze leeftijd zou ik geen dutjes meer plannen na 16.00 omdat je anders in de knoei komt met de avond. Je kindje kan dan ongeveer 3 uur wakker zijn na de powernap. En maximaal 4 uur. Maar na een powernap kort je de 4 uur wakkertijd wat in.

Zorg voor geborgenheid

Als je kindje ineens vaker wakker wordt in de nacht, dan zorg je voor extra geborgenheid. Blijf wat langer bij het bedje zitten als dit nodig is. Zorg dat je kindje zich veilig voelt. En zorg voor een duidelijke aanplak. Troost je kind elke keer op dezelfde manier zodat hij weet waar hij aan toe is. Maar let er wel op dat je geen nieuwe afhankelijke dingen gaat aanleren. Ga je kindje niet ineens wiegen terwijl je dat hiervoor niet deed.

Ook betere nachtrust voor jezelf

Als je kindje erg onrustig is, kun je er ook voor kiezen om een matras naast het bedje te leggen. Die geborgenheid kan weer zorgen voor betere nachten voor je kindje maar ook voor jezelf.

Dit artikel is geschreven door en komt helemaal uit de handen van Janine The New Slaapcoach. Volg haar op Instagram voor meer tips.

LEES OOK: Slaapritme het eerste jaar: zo ziet dat eruit