De herfst is officieel begonnen, snottebellen vliegen ons om de oren en je kids nemen allerlei virussen mee vanuit de crèche en school. Gelukkig hebben we ayurveda, een geneeswijze uit India dat ons laat leven volgens het ritme van de natuur en ons leert hoe een goed werkend levensvuur alle snottebellen en bacteriën de baas is. Bij jou en je kindje.

 

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een holistische geneeswijze uit India en vertaalt zich letterlijk naar ‘de wetenschap’ (veda) ‘van het leven’ (ayur). Het wordt al meer dan 5000 jaar beoefend en is erkend als één van de oudste gezondheidswetenschappen die er bestaan. Volgens de ayurveda kun je onbalans en ziekten voorkomen wanneer je leeft volgens jouw ware natuur (jouw unieke mind-body type). Het leert ons hoe we door middel van lifestyle & voeding in balans kunnen komen en blijven.

LEES OOK: Je optimaal voorbereiden op een zwangerschap? Zo doe je dat!

Weerstand en agni

Een goede weerstand begint volgens de ayurveda bij een goed werkend levensvuur. In sanskriet wordt dit levensvuur agni genoemd. Stel je een sterk brandend vuur voor, dit vuur brandt in jou en verteert alles wat je tot je neemt.

Voeding bijvoorbeeld wordt verteerd door je spijsverteringsvuur die voeding omzet in nieuwe weefsels. Emoties worden verteerd door de agni in je hart en indrukken door agni in je hersenen. Stel dat je dit artikel aan het lezen bent, dan gaat agni in je hersenen aan de slag zodat je kunt begrijpen wat je leest. Een goed werkende agni (een sterk vuur) is dus nodig om alles goed te kunnen verteren. Naast voeding, mentale indrukken en emoties verteert agni ook ziekmakers. Wanneer jouw lichaam ziekmakers goed kan verteren zal je dus (bijna) niet ziek worden.

Ook is het natuurlijk belangrijk dat je fysiek en emotioneel in balans bent. In ayurvedische termen betekent dit dat de dosha’s (vata, pitta, kapha) de taken uitvoeren die ze dienen te doen.

Gezond de herfst door

Ik ga je wat tips geven voor een goed werkend levensvuur en hoe je ervoor zorgt om in balans, dus met een goed weerstand de herfst door te komen:

- Warm. Ondersteun jouw agni door warme voeding & dranken tot je te nemen. Dit betekent dus geen ijs, yoghurt en dranken uit de koelkast in de herfst. Vooral gemberthee is aan te raden, gember heeft namelijk een verwarmende kwaliteit, helpt afvalstoffen af te voeren en ondersteunt jouw spijsverteringsvuur. Eventueel kun je het je kindjes geven met wat honing, voeg dit pas toe wanneer de thee op drinktemperatuur is.

- De kruidenformule trikatu bestaat uit gember, zwarte peper en lange peper. Deze formule wakkert agni aam en dankzij de lange peper (pippali) is het ook een kruid dat je longen ondersteunt. Extra geschikt voor de tijd waar we ons nu in bevinden en bij een fikse verkoudheid. Je kunt een pasta van gelijke delen trikatu en honing maken en je kindje dit dagelijks geven of wanneer je een keer gemakkelijk eet en er bijvoorbeeld pizza op het menu staat. Door het te geven voor een zwaar verteerbare maaltijd ondersteun je de spijsvertering.

- Het kruid, asgwagandha is wat mij betreft onmisbaar in de herfst. Het kruid wordt letterlijk vertaald als ‘the smell of a horse’. Ze zeggen dat je er paardenkracht gebruikt en in de herfst kunnen we wel wat extra kracht gebruiken. Vooral kindjes die sneller vatbaar zijn kunnen hier veel baat bij hebben. Je kunt het geven in een beker warme (plantaardige) melk met honing of doe een halve theelepel door de chocolademelk.

- Specerij, kurkuma. Het oranje kruid dat waarschijnlijk bij iedereen wel in de keuken te vinden is en anders makkelijk te verkrijgen is. Het heeft een antivirale werking en helpt je lymfesysteem opschonen. Zelf neem ik graag 1tl kurkuma met een beker warm water als ik een verkoudheid voel opkomen. Kinderen kun je ook gemakkelijk kurkuma geven, in de vorm van golden honey. Maak een pasta van gelijke delen kurkuma en honing en geef ze hier een ½ theelepel van gedurende de dag. Ook kun je kurkuma (met wat kaneel) over de havermoutpap strooien of maak geel/oranje pannenkoeken.

- Rust en regelmaat. Het herfstseizoen wordt gedomineerd door vata dosha (de elementen lucht en ether) en laat ons alle kanten op waaien. Het is belangrijk voor gronding en voorspelbaarheid te zorgen. Bereid je kindje voor op de dag die komen gaat en probeer vast te houden aan een dagelijks routine. Plan ook tijd in voor rust, wat inhoudt dat je niet de tv aanzet (dit verhoogt vata) maar naar buiten gaat, het bos in of een creatieve activiteit (zoals verven) met je kids doet. Op deze manier komen er geen nieuwe prikkels binnen via de zintuigen maar geef je je kindje rust om te verteren.

- Keep the vibes high. Zorg voor rust in huis maar ook gezelligheid en een fijne sfeer. Brandt kaarsjes en praat met je kindje over wat licht voor hem of haar betekent. Zet gezellige muziek op, wij zijn thuis fan van de kids mantra liedjes van snatam kaur, songs from khalsa youth camp.

Ik wens je een hele fijne en gezonde herfst!

Geschreven door The Mompany Ayurveda expert Eline.
Hi, ik ben Eline! Ayurvedisch therapeut, zwangerschapsyoga docent en geef reiki behandelingen. Ik help vrouwen en kinderen weer in balans te komen tijdens 1-1 trajecten, maar bied ook workshops en online trainingen aan om je kennis te laten maken met ayurveda. Mijn allerbelangrijkste rol is dat ik moeder ben van drie (waaronder een tweeling van bijna 4) en vrouw van Jasper. Ik weet als geen ander hoe je ayurveda makkelijk en toepasbaar in kunt zetten, in een druk gezinsleven.

Wil persoonlijk advies? Je kunt mij benaderen via info@dandelien.com of via instagram: @dandelien.ayurveda