Geen idee hoe het met jullie zit, maar wij voelden ons hier op de redactie niet topfit het eerste trimester. En dat is zacht uitgedrukt. Noem het maar ziek. Zo misselijk dat je alleen maar kan liggen, het gevoel hebben dat je continu op een boot staat, ontzettend moe en eigenlijk niet in staat om te werken. Maar goed, en dan?

Want misschien heb je al kinderen rondlopen, vind je het lastig om te delen met je werkgever (om verschillende redenen) of heb je ergens het idee dat je je niet zo moet aanstellen. Achteraf gezien kunnen we zeggen: eigenlijk is geen van bovenstaande reden valide om te doen alsof er niks aan de hand is. Je lichaam is bezig met het maken van een nieuw mens en als je je zo ontzettend ziek voelt, is het vaak een teken van 'Ho. Stop'.

Verlofweken

Daarom pleiten wij zeker voor verlofweken in het eerste trimester. Misschien ook wel als je niet ziek bent. En ja, dit is nogal een uitspraak, want waarom zou je niet gaan werken, terwijl je je kiplekker voelt? Omdat je lichaam rust nodig heeft, bedding, voeding; hierop focussen lijkt belangrijk, maar doen we nog te weinig.

Heb je überhaupt ergens recht op

Jij of je werkgever kunnen een uitkering aanvragen als je ziek bent. Op de website van Rijksoverheid lees je er alles over.

LEES OOK: Tessa: "De horror die niet op waarde wordt geschat: Slaapgebrek van het 1e jaar"

Stilgeboorte en verlof

Ook stuitten we op dit artikel. Renate was met 21 weken bevallen van een stilgeboren kindje. Ze moest niet alleen herstellen van de bevalling, maar was ook in de rouw. Hier waren tijd en ruimte voor nodig en werken was iets wat uiteraard op de laatste plaats stond. Ze vroeg een ZEZ-uitkering aan. Helaas, want de grens ligt bij 24 weken. Het is cru dat er geen rekening wordt gehouden met uitzonderingen, want geen enkele zwangerschap en bevalling zijn hetzelfde.

Betaalbare verzekering

Dit voorbeeld laat opnieuw zien dat de rechtspositie van zwangere, zelfstandige ondernemers te wensen overlaat", staat in het artikel. And we agree. Een oplossing zou zijn een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Maar die zijn nu zo rammend duur. Hoe meer we hierover praten en delen, hoe meer hoop we creëren dat dit gaat veranderen! Deel jij mee? Heb jij ervaring hiermee?

LEES OOK: Stephanie: Alleenstaande moeder, hoe ervaar ik het?