Mom-guilt, ofwel je schuldig voelen als moeder, komt voor. Vaak. Veel. Bij iedere moeder. We hebben allemaal weleens het gevoel dat we niet goed genoeg zijn. Dat we tekortschieten. Tijd voor onszelf willen nemen. Of juist te veel geven, waardoor we van onszelf verwijderd raken. Daar is een oplossing voor.

En die oplossing luidt: accepteer dat deze schuldgevoelens er zijn. Blijf er niet in hangen en ga er ook niet tegen vechten. Beiden maken mom-guilt alleen maar erger. Het is een schuldgevoel dat opdoemt als moeder. Dit is goed, want biologisch gezien wil je bij je kind zijn. Tegelijkertijd waag je je in zeven sloten tegelijk, in de huidige samenleven. Er zijn kansen voor vrouwen, we worden dagelijks geprikkeld door technologie en onze gedachten draaien overuren. Maar hé, dit is de tijd waarin we leven en om die gedachten te sussen, om het daarboven wat rustiger te houden en te ervaren wat je nou echt wilt, is self-care - ofwel kiezen voor jezelf - belangrijk.

Laat mom-guilt er zijn

Dus: het gevoel is er. Laat het zijn. Vervolgens keer je weer terug naar jezelf. Waar liggen je prioriteiten? Hoe voel je je lichamelijk? Hoe is je voedingspatroon? Heb je het idee dat je aan veel sociale activiteiten moet meedoen? Dat je én luizenmoeder én klassenouder moet zijn? Voor wie doe je het? Self-care gaat niet over een manicuur hier en een kapper daar (daar gaat het ook over). Waar het om gaat is schoonheid in de breedste zin van het woord. Een helder leven met duidelijke grenzen waardoor jij voor jou kunt kiezen en je dus uiteindelijk kunt kiezen voor elkaar. Voor je gezin.

Je geeft veel als moeder

Een kind op de wereld zetten is niet niks. Dat vergt zowel mentaal als fysiek veel van je. In energie, in voedingsstoffen, in slaap et cetera. Ja, het is een natuurlijk proces. Maar laten we het vooral niet onderschatten. En overschat jezelf niet. Je kunt veel doen. Maar ook jij hebt je grenzen. Heb je het idee dat je maar doorraast? Zie dit dan nu als een moment om weer even stil te staan en je leven te evalueren.

Familielijnen

Als we kijken naar familielijnen staat de moeder voor veiligheid en bedding in het gezin en de vader voor zekerheid. Onderschat dit niet. Voel jij je veilig bij jezelf? Kun jij landen in jezelf? Dat jij fysiek aanwezig bent in huis, betekent niet automatisch dat je er ook mentaal bent. Tune je vaak uit? Ben je met driehonderd andere (doem)scenario's bezig die zich wel of niet in de toekomst kunnen manifesteren? Let daar eens op. Als dat het geval is, is het tijd voor rust, ruimte en regelmaat.

Wat je kunt doen

Slaap. Ga vroeg naar bed, ook al is het saai. Slaap heeft prioriteit om goed te kunnen functioneren.
Let op je voeding. Praat eens met een orthomoleculair therapeut (het liefst een die vergoed wordt door je verzekering) en laat je checken. Misschien neem jij door een disbalans in hormonen wel niet genoeg voedingsstoffen op. Hoe zit jij letterlijk in je vel op dit moment?
Stress. Hoe zit het daarmee? Waar krijg je stress van, waar kun je om hulp vragen. Is dat een oppas? Een planner? Iemand die meehelpt het huis school te houden? Zijn er nog te veel werkgerelateerde events waar je heen gaat, maar die nagenoeg niks opleveren? Aldus: waar stop jij meer energie in dan dat je ervoor terugkrijgt? Maak een lijst
Time Management. Kan te maken hebben met kleren klaarleggen de avond van tevoren. Vroeger opstaan (dus vroeger naar bed ;-)) om meer gedaan te krijgen. Jezelf afvragen wanneer je het meest productief bent. Zie je leven als een eigen bedrijf (you are the f*cking CEO mom) waarvan je wilt dat het - wat dit in jou ogen betekent - succesvol is.
Plan familie/partnertijd in. Ga op date. Plan vakanties van tevoren. Of weekendjes weg. Avonden. Middagen, whatever.
Date jezelf. Sta voor jezelf op. Claim jezelf. Je heb geen controle over het leven, en ja overgave is key, maar maak jezelf niet kleiner of minderwaardig. You ARE one helluva strong woman. Ga met jezelf uit. Maak jezelf mooi. Wandel alleen. Waar krijg jij nog sprankels van? Is dat schilderen? Is dat schrijven? Lezen? Koken? Vul het zelf in. Belangrijk om dat vuur aan te houden. Jij bent het hout, dus zorg ervoor dat dat steeds blijft aangevuld.
Stop met vergelijken. Echt, just stop. Instagram is leuk, lieve moms, ook heel inspirerend. Maar ook dodelijk vermoeiend soms. Als je merkt dat jou dit stress geeft (paar punten terug), kijk er dan niet op of druk op de ontvolg-knop. Jouw leven is nou eenmaal anders dan dat van iemand anders. Je kunt van iemand leren, sure. Maar houd de energie bij jezelf lieve mom. Beloofd? Deal.

Oh en, weet je, soms is het gewoon allemaal veel. Alles. De was. Het koken. Het gehuil. Werk. Jezelf aankleden. Je baby verschonen. Niet slapen. Nog een keer dat gehuil. En nu denk je misschien, ja maar... Sommige moeders hebben het veel zwaarder dan ik. Wat je ook denkt of voelt. Het is er. In jou. Laat dat zijn. Het mag. Sta jezelf dat toe. We zijn allemaal anders en tegelijkertijd zullen we opstaan. Worden we ouder en wijzer en sterker en rustiger. We zien je mama. We zien je. Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch, omdat je weet dat je uiteindelijk voor elkaar kiest.