Daar staan de twee dikke strepen! Je bent zwanger. En terwijl dit alles in werking is gezet, maakt je lichaam het hormoon hCG aan. Een van de boosdoeners van misselijkheid. Maar, wat is hCG nou precies? The Mompany legt uit.

hCG staat voor humaan choriongonadotrofine en wordt tijdens de zwangerschap aangemaakt. Dit hormoon en alle andere hormonen hebben een signaalfunctie. Een wat? Dit betekent dat ze cellen en organen vertellen wat er precies moet gebeuren nu er een klein mens in je de baarmoeder wordt ontwikkeld. Hoe ingenieus is ons lichaam!

LEES OOK: Je optimaal voorbereiden op een zwangerschap? Zo doe je dat!

Het hormoon hCG wordt de eerste paar weken aangemaakt door het embryo zelf. Wanneer de placenta groot genoeg is, dan neemt hij de taak over. Weer zo handig.

Wat doet hCG precies?

Het geeft je lichaam een seintje dat er geen nieuwe eicellen moeten worden aangemaakt en dat het innestelen goed verloopt en blijvend is. Daarnaast zorgt het ervoor dat de baby goed kan groeien. hCG zet vet om in energie (vandaar dat je de eerste paar weken ook kan afvallen). Die energie is natuurlijk nodig voor de groei en ontwikkeling. Weet je wat ook fijn is? Het hormoon zorgt ervoor dat je lichaam het niet afstoot. Misschien ken je dat wel, dat je zo misselijk was en dat je bijna dacht dat je lichaam het embryo aan het afstoten was. Dat is dus het hormoon.

Misselijk!

Zeker in het begin kun je misselijk zijn. Hoe komt dit en waarom is de kans groot dat het minder wordt? Dat komt omdat de hoeveelheid hCG zich in de eerste drie maanden van je zwangerschap verdubbelt. Rond 12 weken is de hoeveelheid het hoogst en neemt het vaak af.