Gepost op

Good to know: 10 feiten over het eerste jaar als moeder

eerste jaar als moeder

Als je zwanger bent, of het nu voor het eerst is of niet, ga je informatie verzamelen. Als een malle. Toen ik zwanger was van nummer één kocht ik boeken. Toen ik zwanger was van nummer twee kocht ik boeken. Ik las fora – The Mompany was er nog niet 😉 – en kon ‘s nachts met gemak m’n telefoon erbij pakken om op te zoeken hoe dit of dat werkte. Maar uiteindelijk weet je niet wat je in het eerste jaar als moeder staat te wachten.

Waarom niet? Omdat ieder kind anders is. Omdat iedereen anders is. Omdat alle omstandigheden iedere dag anders zijn. En dat is prima. Geen één fora, geen één boek was precies zoals het in werkelijkheid was. Jouw kind is niet zoals andere kinderen. Jij bent niet zoals ik. Maar ik weet zeker dat we sommige waarheden delen. De universele wetten van het moederschap die je na jaar één kan beamen.

1. Je hebt geen idee wat je doet, terwijl je dondersgoed weet wat je doet
Er zijn geen cursussen, opleidingen of scholen voor opvoeden. Althans, niet gespecificeerd op jouw kind. Daarom heb je af en toe het idee dat je geen goede moeder bent. Dat je aan het falen bent. Terwijl je juist doet wat het beste is. Je doet wat je kunt. Dit is precies goed. Jij (samen met je partner) bent dé expert op het gebied van je kind.

2. Je lichaam is uitgerekt, blubberig en totaal niet in balans na een bevalling
En dat blijft nog wel even. Je lichaam wordt nooit meer zoals daarvoor. Je hebt een baby gebaard, dus rustig aan jij! Je hoeft niet na twee weken weer in shape te zijn. Je hoeft er zelfs niet trots op te zijn als dat wel zo is. Eet gezond, rust zoveel mogelijk uit, geniet van je baby. Ik ben zelf heel tenger. Smalle schouders, smal gezicht, dunne benen. Mensen waren verrukt over het feit dat ik al zo snel weer terug in shape was. Maar weet je, je hebt geen idee wat er onder die kleren zit. Ook mijn lichaam heeft twee kinderen gebaard. Ik heb inderdaad geluk ik vrij snel op m’n oude gewicht was, maar die huid was net zo uitgerekt als bij iedereen. M’n buikspieren waren weg, net als bij iedereen. Ook ik moest herstellen. Net als iedereen.

3. Jouw baby is niet zoals de baby van iemand anders
Jullie zijn de expert van hem of haar. Niet je moeder, niet je vriendin. Jouw kind houdt zich niet aan de exacte beschrijvingen van de boeken. Jouw kind ligt misschien net iets boven of onder het gemiddelde van de curve. Jouw kind doet wat jouw kind hoort te doen. En dat is prima! Overigens zijn richtlijnen altijd fijn, maar schiet niet direct in de stress als jouw kind het net even iets anders doet.

4. Soms is het leven met een kind geweldig en gemakkelijk, soms is het ingewikkeld en pijnlijk
Denk je dat je het allemaal onder controle hebt, dan wordt jouw kind net ziek. Heb je honderd slapeloze nachten en ben je compleet uitgeput, dan kan het prima zijn dat je gelukkiger bent dan ooit. No highs, no lows. De mooie momenten maken het ouderschap nog mooier, van de minder mooie kanten leren we.

LEES OOK: Lieve kersverse moeder, je hoeft niks te bewijzen, doe het rustig aan

5. Poep werd nog nooit zo belangrijk
Het begint al bij de geboorte: meconium. Dan krijgen we de borstvoedingspoep. De flesvoedingspoep. De overgang-naar-vast-voedsel-poep. De verstopping. De diarree. Ach man, soms word je er helemaal gek van! Maar zie het ook als iets moois. Een baby groeit op, de omstandigheden worden anders, de darmen zijn nog niet 100% gerijpt als ze geboren zijn en daar komt steeds meer verandering in. Mooi toch?

6. Advies van anderen zijn mooi meegenomen, maar…
Soms is het heel fijn om advies van andere moeders in te winnen. Immers, je kunt nooit genoeg kanten belicht zien. Maar diep van binnen weet je het antwoord al. Dat is het moedergevoel. Een intuïtie op z’n scherpst.

7. Wees flexibel
Alles komt onder spanning te staan: jijzelf, je werk, je relatie, je nachtrust. Logisch. Daarom is er ook geen reden om alles perfect te willen doen, want je weet nooit hoe een dag eruit ziet. Wees daarom flexibel. Let it go. Life is perfectly imperfect. Je hebt altijd een keus: of je wordt nors omdat het niet zo loopt zoals je het gehoopt, of je viert iedere overwinning. Ik zou voor het laatste gaan als ik jou was.

8. Je vrienden worden belangrijker dan ooit
It takes a village to raise a child. En dat is ook zo. Als je het even allemaal niet meer ziet zitten en je hebt echt even een avond voor jezelf nodig, dan zijn je vrienden er voor je. Even niet aan je kind denken. Heel even een goed glas wijn drinken. Heel even ontspannen. Juist deze avonden maken het moederschap nog fijner.

9. We are there for you
Je staat er niet alleen voor. Wij moeten elkaar als vrouw en als moeder een beetje helpen. Ook al zit je niet altijd te wachten op adviezen van anderen, het is heel prettig om verhalen te delen. Om elkaar te stimuleren. Om te luisteren naar elkaar. Om van elkaar te weten wat we doormaken, namelijk allemaal hetzelfde. Precies daarom hebben we The Mompany opgericht.

10. Na een jaar weet je het nog steeds niet allemaal
En na vijf jaar ook niet. Na tien jaar breekt er weer een nieuwe fase aan. Na twintig jaar is je kind/ zijn je kinderen misschien wel het huis uit. Belangrijk is dat je van jezelf leert. Je kinderen houden continu een spiegel voor. Vraag jezelf iedere dag af: wat heb ik geleerd? Als je beter weet, kun je het ook beter doen. En soms heb je een off-day. Juist deze dagen leren je het meest. Omarm ze.

LEES OOK: Deze dingen heb je zeker nodig voor de eerste dagen thuis met je baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *