Geplaatst op Geef een reactie

Geboorteplan bij een Keizersnede

zwanger keizersnede geboorteplan

Tegenwoordig maakt iedere zwangere vrouw een geboorteplan voor haar bevalling. Daarin staan alle wensen omtrent de bevalling, zodat mama en (beval-)partner tijdens de bevalling niet aan deze dingen hoeven te denken, en de verloskundige en andere zorgverleners in één oogopslag zien waar ze rekening mee houden. Daarnaast is het voor de bevalling fijn om op een rijtje te hebben wat voor jou belangrijk is tijdens het geboorte- en kraamproces.

Bij een keizersnede heb je niet zoveel te wensen – tenminste, dat wordt vaak gedacht. Maar ook wanneer bij voorbaat al duidelijk is dat je een keizersnede zult krijgen, is het belangrijk om een geboorteplan te maken. Het wordt zelfs van je verwacht!

Het is een plan

Een geboorteplan voor een keizersnede is in principe hetzelfde als het geboorteplan voor een natuurlijke bevalling, je houdt enkel rekening met andere dingen. Hierbij moet je in de basis rekening houden met het feit dat het slechts een plan is. Je weet niet wat er tijdens de bevalling gaat gebeuren, dus in sommige gevallen wordt er van het plan afgeweken. Maar over het algemeen doet het medisch personeel erg goed z’n best om alles zo goed mogelijk in jouw voordeel te laten verlopen.

Tips voor het schrijven van je Keizersnede Geboorteplan

1) Doe eerst (online) research
Weet wat je mogelijkheden zijn. Op het internet zijn genoeg verhalen te lezen van vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt, dus verken vooral deze wereld. Ook kun je hier voorbeelden van andermans geboorteplan lezen.

Daarnaast zijn er in je omgeving wellicht vrouwen die ook een keizersnede hebben gehad en tips hebben. Wanneer je weet wat er mogelijk is, kun je vervolgens voor jezelf keuzes maken wat voor jullie van toepassing is. Daarnaast is de medische haalbaarheid ook belangrijk om bij stil te staan: bij een gentle sectio bijvoorbeeld, wordt de temperatuur van de operatiekamer vaak iets verhoogd, maar standje tropisch is natuurlijk per definitie uitgesloten.

2) Werk met bullet points & categorieën
Houd het overzichtelijk. Je hoeft echt niet met een super mooi gestyled document bij het ziekenhuis aan te komen, of met lange lappen tekst op ieder detail in te gaan. Een A4’tje met een aantal bullet points is ook prima. Wanneer je deze per categorie indeelt, weten de desbetreffende zorgverleners in dat “stukje” van jouw bevalling ook precies welke aandachtspunten voor hen bedoeld zijn.

3) Een aantal opties om bij stil te staan
– Wil je indien mogelijk direct huid-op-huid met je baby;
– Welke pijnstilling wil je wel/niet; – Wordt de placenta uitgeklopt alvorens doorknippen van de navelstreng?;
– Mag de baby na geboorte worden schoongemaakt;
– Wil je dat de arts zijn handelingen met je doorspreekt, of liever stilte;
– Foto’s van de volledige procedure of enkel de geboorte?;
– Hoe willen jij/je partner worden betrokken bij de geboorte;
– In sommige ziekenhuizen kun je zelfs muziek meebrengen, is dit iets voor jullie?;
– Of je borstvoeding wilt geven en dit direct wilt proberen.

Wanneer je denkt je geboorteplan klaar te hebben, kun je deze het beste meenemen naar je volgende check-up. Zo licht je je arts niet alleen al in over jouw specifieke wensen, maar kan hij/zij eventuele verwachtingen ook bijstellen en heb je eventueel nog tijd om het geboorteplan voor het moment suprême aan te passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *