Posted on Geef een reactie

Felicia da Costa is terug van wereldreis, maar ze deelt nog een keer haar ervaringen over Zuid-Amerika!

felicia da costa Zuid-Amerika

Net als Australië stond Zuid-Amerika hoog op mijn lijstje, en Argentinië in het bijzonder. Ooit ‘Onder de Ombuboom’ van Santa Montefiore gelezen? Sindsdien droomde ik van dit land; daarnaast woont een deel van mijn familie er, dus reden genoeg voor een bezoek tijdens onze wereldreis! Omdat we ‘maar’ negen weken hadden moesten we keuzes maken en dat was vrij lastig… Een totaal ander continent, met totaal andere culturen, gewoonten en sfeer: ziehier mijn laatste do’s en dont’s!

DO:

– Trek zoveel mogelijk tijd uit voor al je bestemmingen: zowel Argentinië als Chili zijn gigantisch, en daarmee ook de afstanden tussen alle plaatsen. Rijden is daarom bijna geen optie als je ‘weinig’ tijd hebt, maar ook vliegen kost uiteindelijk veel tijd. Kies dus een beperkt aantal bestemmingen om niet constant in de haastmodus te zitten!

– Bedenk van tevoren goed wat je er wil zien; je kunt echt niet alles doen (zeker niet met kindjes) dus choose wisely. Wij hadden van tevoren een soort wishlist gemaakt, met daaromheen steeds een paar vrije dagen. Vermijd het ‘afvink’ gevoel! Dat voorkomt stress.

– Neem na aankomst ruim de tijd om te acclimatiseren, waar je ook vandaan komt. Wij vlogen vanuit Nieuw Zeeland, hadden duizend uur tijdverschil en voelden ons vier dagen lang een zombie. Gelukkig had ik dit van tevoren al een beetje ingeschat en dus geregeld dat we dit wennen buiten Buenos Aires zouden doen. Wij verbleven op een estancia op een half uur van de stad, en wenden rustig aan het ritme. Daarna hadden we weer genoeg energie om de grootsheid van de stad aan te kunnen!

– Probeer voor vertrek zoveel mogelijk tips te verzamelen van mensen die er écht wonen- insiders know best! Met gidsjes en tijdschriften kom je echt een heel eind, maar de beste lokale plekjes vind je daar vaak niet in terug. Zo wisten we ineens van een polo match middenin miljoenenstad Buenos Aires, logeerden we in een dorpje in Uruguay waar we nog nooit van hadden gehoord, en aten in een waanzinnig restaurant in Chili waar we anders nooit waren gekomen.

– Ga naar Chili! Ik herhaal: ga-naar-Chili. Persoonlijk had ik voor onze reis nooit over (een bezoek aan) dit land nagedacht- nu wil ik er wonen… De natuur, de cultuur, de mensen, het eten, de wijnen: fantastisch. Het was de grootste verrassing van onze hele reis. Echt!

– Vergeet niet naar welk deel van de wereld je gaat. Dat klinkt heel tuttig maar het is echt een feit. Draag (met name in Buenos Aires, maar dit geldt eigenlijk voor heel Argentinië) geen opzichtige sieraden of dure tassen, ga niet eigenwijs tegen het advies in om ’s avonds bepaalde stukken te mijden, en houd je backpack op je buik en niet op je rug. Het is even wennen, maar scheelt een hoop gedoe, want je kunt er lang of kort over praten, maar het blijft een 2e wereldland. Bottom line: gebruik je verstand, en doe geen dingen die je thuis ook niet zou doen. Dit geldt overigens ook voor het uitzoeken van je logeeradres; niet alleen is de exacte locatie belangrijk, maar wij merkten dat in dit specifieke land vaak de beschrijving van een accommodatie op bijvoorbeeld Airbnb niet persé up to date of waarheidsgetrouw is…

– Neem een woordenboek Spaans mee! Want men spreekt nog bar weinig Engels… En dat is soms vrij lastig (in een apotheek medicijnen kopen, bijvoorbeeld. Of een specifieke groente zoeken, of een menukaart ontcijferen) als je met je hele gezin op pad bent.

DON’T:

– Hierboven noemde ik het al: boek niet ‘zomaar’ een accommodatie omdat de plaatjes er toevallig mooi uitzien. Verdiep je eerst een beetje in de omgeving en verschillende buurten; Google streetview werd onze beste vriend tijdens deze reis. Weet je zéker dat je niet boven of naast een nachtclub zit? Begint de minder veilige wijk echt niet om de hoek? Ligt het ook maar een beetje in de buurt van de dingen die je wil gaan zien of bezoeken? Dat scheelt een hoop tijd en ergernis namelijk. En: sla de reviews van eerdere bezoekers niet in de wind! Dat deden wij deze reis welgeteld drie keer- en dat hadden we dezelfde drie keer maar beter niet kunnen doen…

– Vergis je niet in de Argentijnse keuken! We houden allevier nogal veel van vlees (ik weet het, milieutechnisch niet erg verantwoord…) maar na ruim vier weken élke middag vlees of pasta was het wel een beetje klaar. De porties zijn gi-gan-tisch en dit geldt voor zowel lunch als diner. In Buenos Aires zijn er wel wat hippe salad bars en organic lunchtentjes, maar daar moet je echt naar op zoek.

– In Zuid Amerika geldt er een totaal ander ritme als het om avondeten gaat. Geen enkel fatsoenlijk restaurant opent voor 20u haar deuren, en ook op dat tijdstip zit je vaak echt nog alleen. Pas rond een uur of negen begint het een beetje vol te lopen, en dus gezellig te worden. Wij pasten de middagslaapjes van de kinderen hierop aan; later naar bed, en dus ook later in de middag wakker, waardoor de late maaltijden minder een probleem waren.

– Vergeet niet de restaurants van tevoren te reserveren! Men gaat over het algemeen veel vaker uit eten dan hier in Nederland, en dus zit alles vaak al vol. Er zijn weinig dingen erger dan met hongerige kinderen van restaurant naar restaurant te moeten dwalen, op zoek naar een plaatsje…

DINGEN DIE JE ÉCHT NIET MAG MISSEN:

Argentinië:
– Dit land ademt polo. En paarden. Daar kun én wil je niet omheen, geloof me! Wij verbleven op El Metejon, een polo resort vlak buiten Buenos Aires, en waren na afloop hooked; heerlijk hangen aan het zwembad, een uurtje paardrijden, geweldig lunchen, een siësta, weer een uurtje rijden en tijdens de zonsondergang naar een polowedstrijd kijken. De lange tocht te paard met ons hele gezin (ook George van 2!) was een unieke en onvergetelijke ervaring…

– Er zijn ontelbaar veel bijzondere plaatsen in Argentinië, maar wij kozen voor een uitgebreid bezoek aan de Cataratas de Iguazu. Deze wereldberoemde watervallen zijn echt adembenemend; wij bekeken ze van zowel de Argentijnse als de Braziliaanse kant en waren sprakeloos en ontroerd. Zoveel geweld, zo’n extreem natuurwonder. Een fatsoenlijk hotel in de buurt vinden is nog best lastig; uiteindelijk kozen wij voor het Loi Suites Iguazú hotel, niet alleen vanwege de ligging en prima reviews, maar ook omdat zij een grote familiekamer aanbieden- wel zo fijn met twee kleine kinderen. De plaatjes zijn iets mooier dan de werkelijkheid, dat wel, en goedkoop was het niet, maar het vormde een prima en veilige uitvalsbasis voor ons vierdaagse verblijf en de bezoeken aan de watervallen.

– Afhankelijk van het seizoen worden er polowedstrijden in het stadion (Campo Argentino de Polo, ook wel ‘The Cathedral of Polo’) midden in Palermo, Buenos Aires gespeeld. Wij bezochten een match en dat was echt heel bijzonder: omringd door wolkenkrabbers, winkels en gebouwen kijk je naar een prachtig schouwspel in een old school stadium, en daarna wandel je fijn weer verder langs de talloze leuke winkeltjes in Palermo. Doen!

Chili:
– Wij sliepen in Lastarria, een héle mooie en fijne buurt middenin Santiago de Chile. Superveilig, heel kindvriendelijk (met brede stoepen, dus de stepjes konden eindelijk weer mee) en de leukste restaurants, barretjes én speeltuinen om de hoek. Vergeet ook niet het prachtige park te bezoeken; tijdens ons verblijf vond hier ook een geweldig foodfestival plaats- dubbel feest! Vanaf de oude toren in het park heb je een waanzinnig uitzicht over de stad. Wij sliepen in een geweldige Airbnb: Anna’s Place.

– Tijdens onze rondreis door de wijngebieden rondom Santiago (doen!) aten we in een restaurant van de Argentijnse topchef Francis Mallmann: Fuegos de Apalta. Deze man is echt een fenomeen (kijk ook de aflevering van de docuserie Chef’s Table over hem) en het eten onvergetelijk goed. Echt een aanrader! De Chileense wijnen zijn overigens ook waanzinnig; na de zoete zware Argentijnse wijnen was dit echt een verrassing.

– Wil je shoppen? Ga dan naar Alto Las Condes. Werkelijk álle merken zijn er te koop, voor veel minder geld dan normaal. Daarnaast zijn er eindeloos veel leuke boetiekjes met unieke spullen. Het is heel ruim opgezet dus je wandelt heel relaxed over de brede straten terwijl je links en rechts een winkel binnenloopt. In de prachtige mall vind je helemaal beneden een grote speelplek voor kinderen waar professionele meisjes ook per half uur kunnen oppassen terwijl jij een rondje shopt. Ideaal! In de omgeving zijn ook meer dan genoeg heerlijke lunchtentjes. Perfect voor een middag winkelen!

Uruguay:
-Voor onze reis had ik werkelijk nog nooit van deze plek gehoord, maar nu ben ik fan: José Ignacio. Een waanzinnig schattig (en duur!) dorpje aan de zee, op ruim 2,5u van Montevideo. Eindeloze zandstranden, geweldige boetiekjes, fijne restaurants en nul tralies. In de zomer (dus onze winter) is het er superdruk, begrepen we, maar tijdens ons verblijf was deze periode net voorbij en dan heb je wel de lusten en niet de lasten: prachtig weer, lege stranden en (mits je reserveert!) genoeg plek in alle restaurants. Sla met name La Susana en La Huella niet over; verse croissants haal je bij Almacén El Palmar de Jean Paul Bondoux en Freddo verkoopt het lekkerste (en duurste!) ijs.

– Wanneer je je rondreis relaxed wil starten of juist afsluiten, zit je in José Ignacio goed. Wij vlogen erheen vanuit Chili, maar je kunt ook vanuit Buenos Aires vliegen of met de boot. Mocht je voor het laatste kiezen, vergeet dan niet een tussenstop in Colonia te maken! In José Ignacio zelf zijn er talloze kleine hotels en huizen te huur; wij kozen voor een heel basic strandhuis vlak aan zee: Brigitte. Nogmaals: José Ignacio is duur (en dus ook de accommodaties)! Maar de ouderwetse, beachy vibe, supervriendelijke mensen en geweldige stranden maakten dat we zeer zeker terugkeren.

Felicia is met haar gezin inmiddels terug in Amsterdam. De foto is afkomstig van haar Instagram-account (superinspirerend!).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *