Geplaatst op Geef een reactie

En toen besefte ik dat we nog maar 13 zomers met z’n allen hebben

Terwijl ik dit schrijf is het “siësta tijd” voor ons hier in Jávea. Niet dat de kinderen slapen, maar iedereen is rustig. De zon is fel, de één speelt binnen met mijn make-up tas, de ander “leest” haar vakantieboek. De kalmte heerst. De warme geur van vakantie vult ons grote Spaanse huis door de muren heen. Ik lig op bed en kijk naar mijn kroost. Ze zijn hier op hun best. Hun gelukkigst. Ik ook. Dan besef ik me opeens dat we misschien nog maar 13 zomers met z’n allen hebben. 13 zomers!?

Nu zijn ze klein, kunnen ze echt kind zijn, hebben ze geen zorgen – de grootste zorg is of we wel kijken naar de bommetjes in het zwembad – en zijn de vakanties of reizen echt een middel om te ‘bonden’. Volgend jaar doen we hetzelfde. Het jaar daarna ook. We gaan naar buiten, naar een ander land, met het vliegtuig of de camper. Misschien blijven we twee weken. Misschien twee maanden. Iedere vakantie zie ik ze groeien. Van kleine speelse meisjes, worden het grote, mooie vrouwen. Zo bijzonder. Iedere vakantie is een herinnering. Een blauwdruk voor de rest van ons leven.

Vleugels spreiden

Maar er komt een tijd dat ze niet meer mee gaan op vakantie. Ze krijgen hun eigen leven. Misschien willen ze wel backpacken, misschien met vriendinnen naar een Spaans oord waar Nederlands gesproken wordt en ze na 6 Malibu Cola richting Piet Patat snellen. Het hoort erbij. Ik heb het ook allemaal gedaan. Ze willen vrijheid. Ze willen niet meer met papa en mama op vakantie. Maar weet je liefjes, zelfs toen ik met die rugzak op m’n rug in een ander land ging wonen, miste ik mijn eigen papa en mama en verlangde ik naar die keren dat ze moesten kijken hoe ik in het zwembad sprong. Daarom weet ik zeker dat we misschien wel meer dan 13 zomers met z’n allen hebben. Misschien nemen jullie dan jullie geliefdes mee. Misschien vrienden en vriendinnen. Laten we de momenten van nu koesteren, laten we zoveel mogelijk herinneringen maken en dan mogen jullie je vleugels spreiden. Waarna jullie gezellig bij ons in het zwembad terugkeren.

LEES OOK: Deze truc voor jouw spullen op het strand zorgt ervoor dat je zandvrij thuiskomt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *