Vaak weet je goed wie je bij je bevalling wilt, naast de verloskundige. Maar, je kunt ook kiezen voor extra ondersteuning: een doula. Niet alleen tijdens je bevalling is ze aanwezig, ook vaak al tijdens je zwangerschap.

Een doula is een geboortecoach, iemand die je tijdens je zwangerschap en bevalling ondersteunt en luistert naar jouw wensen als mom (to be). In Nederland een opkomend fenomeen. In andere landen waar een verloskundige niet vanzelfsprekend is, is een doula een bekend fenomeen.

Wat doet een doula?

Een doula is er altijd voor je als je vragen hebt of onzekerheden rondom je zwangerschap en bevalling. Je ziet haar een aantal keer en kan haar altijd bellen/mailen. Eigenlijk is ze - naast de mensen die je al in je omgeving hebt - er om je een constant gevoel van veiligheid en vertrouwen te geven. Zelf hebben we hier op The Mompany HQ nog nooit een doula gehad, dus we kunnen er niks persoonlijks over vertellen. Wel kennen we een aantal moeders die wel de steun van een doula hebben ondervonden en het werd eigenlijk altijd omschreven als "gezellig" en "vertrouwd". Op zich ook logisch, omdat ze onderdeel uitmaakt van je zwangerschap.

Lees ook: Kim Nouws: Na diepe dalen komen hoge bergen

Doula tijdens je zwangerschap

Ze informeert, luistert en begeleidt je. Net als een verloskundige legt ze uit wat er gebeurt in je lichaam tijdens je zwangerschap. Daarnaast kan ze je ook tips geven over bijvoorbeeld ademhalingstechnieken en ontspanning tijdens de zwangerschap. Ze dient als klankbord voor al jouw vragen en twijfels en kijkt samen met jou wat er mogelijk is rondom bevallen.

Doula tijdens bevalling

In de laatste weken van je zwangerschap is jouw doula continu beschikbaar en zal er zijn zodra de weeën begonnen zijn. Zij weet goed wat jij tijdens je bevalling wel (en niet) wilt, dus ze doet dan ook haar uiterste best om de bevalling zo rustig mogelijk te laten verlopen. Mocht je het fijn vinden dan kan je ze tijdens de weeën masseren of tegendruk bieden. Daarnaast kijkt ze samen met jou naar wat een fijne houding is op dat moment. Een doula mag geen medische beslissingen nemen, maar kan je wel informeren.

Wil jij tijdens je zwangerschap wegkruipen in de heerlijkste trui? Check onze Motherhoodie.