Het ene kind is gevoeliger dan het andere kind. Dat merk je meteen. Dat is niet beter of slechter, maar dat is zo. Als moeder kan dat knap lastig zijn, vooral als je veel van jezelf herkent in hem of haar. Daarom: een brief aan het gevoelige kind.

Lieverd,

Jouw gevoeligheid siert je. Het hoort bij je. Je bent uniek en je beleeft het leven op volle sterkte. Je ziet alles. Je hoort alles. Je analyseert alles zonder dat je het door hebt. En dat ben jij. Gevoeligheid is je vriend.

Maar ook je vijand.

Je neem andermans gevoelens op. Hoe klein je ook bent. De gevoelens van grote mensen worden door jou gevoeld. Jij beleeft ze. Dit kan heel mooi zijn.

Maar ook niet zo mooi.

De wereld van nu is hard. En dat merk je. Meestal stroomt je grote hart over van liefde, maar soms ook van frustratie. Dat is die gevoeligheid die om de hoek komt kijken. Meestal is 'ie lief voor je.

Maar soms ook niet.

Je bent een pionier, voorziet dingen die anderen niet voorzien. Je hebt oog voor detail, voor mensen en situaties. Maar soms, soms wordt het je allemaal even te veel. Dan komt er te veel informatie in dat koppetje van je. Dan huil jij wanneer andere kinderen vrolijk door spelen.

Vanmorgen nog. Je was je spelletje vergeten. Iedereen had een spel meegenomen, maar jij niet. Dat is helemaal niet erg. Maar ik voelde je pijn. Dan is die gevoeligheid er bij ons allebei.

En dat is verdrietig.

Maar meestal ben je blij. Intens blij. Dan zie ik je lachen. Je ogen glinsteren. Je gaat op in het moment. Dat is het mooiste wat er is. Dan rolt er soms een traan over m'n wang. Omdat ik je begrijp. En altijd begrijp ik je. Je staat je mannetje. Je zegt alles wat je denkt. En dat is goed.

Maar soms is je gevoeligheid ook een handicap. En dat zal het altijd blijven.

Want je hart staat altijd open. Voor alles en iedereen. Als jij iets erg vindt, dan vind je het echt heel erg. Maar weet je lieverd, je bent een kind.

Jij bent niet verantwoordelijk voor andermans geluk. Nu niet. Nooit niet.

Grote mensen zijn grote mensen die zich zorgen moeten maken om kleine mensen. En niet andersom. Wij zorgen voor jou. En niet andersom. Dat is alvast één ding wat ik je kan meegeven.

Als andere mensen blij zijn, ben jij ook blij. Later zullen ze zich gehoord voelen bij jou. Want jij luistert. Jij begrijpt. Jij helpt.

Maar wees voorzichtig.

Jij kunt alleen jezelf gelukkig maken. En als ik dit over tien jaar tegen je zeg, krijg ik waarschijnlijk de rollende ogen van je. Maar nogmaals, bescherm jezelf een beetje.

Luister wanneer je wilt luisteren, praat wanneer je wilt praten, help wanneer je kan. Maar wees voorzichtig. Je bent nieuwsgierig, je bent intelligent. Je stelt vragen die niemand ooit zou stellen. En krijgt antwoorden die je nooit had willen horen. Maar je krijgt ze op je bord. Big time.

En dat is hard, lieverd. Dat is keihard.

Maar hé, dat is het leven. En ik ga je daar bij helpen. Want ik ben je moeder. En ik sta altijd achter je. No matter what. Ik zal je loslaten en je laten vallen. Jij moet zorgen dat je opstaat. Maar ik ben er. Want ik ben je moeder.

En ik hou van je.

Zo ontzettend veel.

Maar beloof me één ding: ga spelen. Ga de wereld ontdekken. Wees kind, #bekind. En als je het ooit moeilijk hebt, dan kom je naar me toe. Want niet iedereen begrijpt je. En zo is het.

Jij komt er wel. En meer dan dat.

Ik ben trots op je.

X Mama.