Geplaatst op Geef een reactie

Dit is waarom je zo ontzettend misselijk kunt zijn de eerste paar maanden van je zwangerschap

vrouw bed

Whoop whoop, je bent zwanger. Grappig, want de eerste keer dat ik een test deed, werd ik kort daarna doodmoe. Ik kon alleen maar slapen, maar goed, ik moest werken, dus dat ging niet op. Bij zwangerschap nummer twee deed ik nietsvermoedend een test – voelde me kiplekker – en bleek zwanger. Vijf minuten daarna kreeg ik het ijskoud. Och man, wat had ik het koud. En toen ontstond er een vreemde smaak in m’n mond. Een hele vieze smaak waar ik ontzettend misselijk van werd. Zo misselijk, dat ik de eerste paar maanden nauwelijks kon functioneren. Hoe komt dat nou? Waar wordt het door veroorzaakt en kun je er iets aan doen?

Het enige wat ik wilde, was op bed liggen. Alles stonk, van alles kreeg ik kokhalsneigingen. I know, not very charming, maar wel de waarheid. Nu had ik het geluk dat ik eigen baas was, maar alsnog. Mijn oudste kreeg weinig aandacht (kon ook nog niet zeggen dat ik zwanger was) en ik voelde me werkelijk waar hondsberoerd. Zo beroerd dat ik dacht: als dit langer aanhoudt, weet ik niet of ik überhaupt wel een tweede kind wil. Het leek wel alsof ik op een schip stond dag en nacht, ik was draaierig, kon alleen maar hele kleine happen en slokken nemen en at de meest bizarre dingen om toch maar iets binnen te krijgen. Als ik aan die tijd terugdenk, vraag ik me echt af hoe ik dat heb gedaan eigenlijk? In the end moest ik Isabel toch van school halen, naar hockey brengen en ging ik mee met schoolreisjes. Je gaat dus in een overlevingsstand, en ja, je vergeet het dus ook weer.

Morning sickness

Ze zeggen weleens dat het ochtendmisselijkheid of morning sickness heet, maar eigenlijk ben je gewoon de hele dag misselijk. Hoe komt het? Er is nog steeds geen eenduidige verklaring voor maar het kan goed zijn dat het komt door de aanmaak van het hormoon HCG, wat een piek kent tussen de 8-10 weken. Je lichaam moet zich hierop aanpassen, alleen lukt dat niet altijd. Heel vervelend dus. Wat je eraan kan doen? Uitzitten. Je ziek melden als je niet kunt en bedrust nemen. “Maar ik heb al een kind of twee rondlopen thuis!” Probeer hulp in te schakelen. Een baby in de maak vergt heel veel van je lichaam, dus probeer zoveel mogelijk te rusten. Lastig? Ja. Vooral als je al kinderen hebt of eigen baas bent, toch heb je er straks veel meer profijt van. Door rust te nemen kan je lichaam wennen aan de nieuwe situatie. Houd je echt niks binnen en heb je het idee dat je uitdrogingsverschijnselen hebt? Bel direct de verloskundige. Zij zal medicijnen voorschrijven of je naar het ziekenhuis sturen. Uitdroging mag namelijk nooit gebeuren in de zwangerschap.

Chinese geneeskunde

Als je lichaam in balans is, zijn de Yin en Yang energie dat ook. De energie die zich normaal tot je buik richt, heeft te maken met bijvoorbeeld menstruatie en spijsvertering. Maar als je zwanger bent maakt je lichaam een heel ander proces door. Je wordt niet meer ongesteld, je spijsvertering verloopt anders (veel vrouwen krijgen last van obstipatie) en de baby in je buik vraagt veel energie van je. Dit zorgt ervoor dat de Yang energie overheerst. Zie het als een weegschaal die uit balans is. Hierdoor kun je dus lichamelijke ongemakken zoals misselijkheid ervaren. Vooral als je voor de zwangerschap al lichtelijk uit balans was of spijsverteringsklachten had.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *