Gepost op

Dit gebeurt er met je hersenen wanneer je baby huilt

huilende baby

Ken je dat, dat je in bed ligt en je bent in diepe slaap. Plots word je wakker omdat je dacht dat je een ‘aah’ (babygeluid) hoort. Iets in je buik zegt dat je baby het op een gillen gaat zetten en jij dus uit bed moet. Maar, hoe komt het nou dat wanneer je kind huilt, je anders reageert dan wanneer bijvoorbeeld je wekker afgaat?

Nou gelukkig ben je dus niet de enige, want er zijn aardig wat onderzoeken gedaan naar dit fenomeen. Een moeder blijkt namelijk oversensitief te zijn als het gaat om het huilen van haar eigen kind. Eigenlijk kunnen we het hormoon oxytocine “de schuld” geven. Dit hormoon is in sterke mate aanwezig tijdens een bevalling en borstvoeding. Ditzelfde hormoon schiet omhoog in hoeveelheid als haar kind huilt en zorgt ervoor dat een moeder extra gevoelig wordt voor het huilen van haar kroost, zodat ze het huiltje herkent en het haar lichaam laat weten hoe ze erop moet reageren. Het versterkt het proces van inkomend gehuil in het gehoorcentrum, zegt wetenschapper Robert Froemke. Je lichaam voelt gelijk aan of het urgent is of niet. Handig dus! Misschien niet altijd even handig in de nacht, maar dat is een ander verhaal.

Hoe zit het met de vader?
Er gebeurt wel degelijk iets, zegt Froemke. Maar de hersenen reageren toch net even iets anders dan bij moeders. De hoeveelheid oxytocine neemt zeker toe, maar dat gebeurt niet per definitie als de baby huilt. Een vader die samenleeft met een vrouw en kind heeft sowieso al een verhoogd oxytocine gehalte. Dit bewijst maar weer dat niet alleen de hormonen van moeders veranderen, maar dus ook van vaders. Uit een onderzoek in NeuroReport zijn van de hersenen van 18 moeders en vaders verschillende scans gemaakt, tijdens het huilen van baby’s. Je ziet dat de hersenen van moeders direct reageren, in de hersenactiviteit van vaders gebeurt vrij weinig. Dit betekent niet dat vaders door het gehuil heen slapen. Het blijft een indringend geluid waar je wakker van wordt.

LEES OOK:
Science says: een zwangerschap blijkt besmettelijk te zijn
Maak vandaag nog je account aan voor The Mompany Marktplaats!
Lagom: De Zweedse kunst van het moederschap in balans brengen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *