Geplaatst op Geef een reactie

Deze foto laat precies zien waarom moeders echt bedrust moeten nemen na hun bevalling

Bedrust na de bevalling: de eerste dagen lukt nog wel. Althans, als je een ongecompliceerde bevalling hebt gehad. Daarna kan het lastig worden voor sommige moeders. Vooral als je al een kind hebt rondlopen. Je wilt eigenlijk toch weer snel dingen doen. Onderstaande foto wijst erop dat het misschien niet zo handig is. Eh, een bord? Klopt. Met een diameter van 22 centimeter: precies de afmeting van de wond die de placenta heeft achtergelaten. Die moet helen en dat heeft tijd nodig.

Ik herken het wel hoor, dat snel weer dingen willen doen. Vooral als je je goed voelt. Maar deze wond van 22 centimeter heeft zo’n 6 weken nodig om te helen. Betekent niet dat je 6 weken lang op bed moet liggen, maar wel wordt geadviseerd de eerste week echt bedrust te nemen. Uiteraard kun je er wel uit om te eten, om naar de wc te gaan etc., maar echt meer dan dit hoeft niet. Daarvoor heb je ook een kraamhulp. Daarna kun je langzaamaan weer iets meer dingen gaan doen, maar ga niet gelijk full pool boodschappen doen of een stukje fietsen. De eerste 6 weken na je bevalling zijn er echt voor je herstel. Dus neem dat ook letterlijk zo. De foto is afkomstig van Labor of Love en komt met een mooie tekst.

bord

Negen maanden op, negen maanden af

Oké, misschien heeft de wond 6 weken de tijd nodig om te helen, maar jijzelf hebt 9 maanden de tijd nodig. Lichamelijk en emotioneel gezien. Engels onderzoek wijst zelfs uit dat je een jaar nodig hebt. Een jaar? Ja, in deze tijd vrij ondenkbaar, maar niet geheel overbodig. Sterker nog, misschien moeten we ons iets meer focussen op herstel het eerste jaar. Waarom? Omdat we als kersverse moeders veel tolereren. Het is allemaal al zo overweldigend, we leven op weinig slaap en being a new mom kost heel veel energie en toch gaan we gewoon door. Maar kijken we niet uit, dan kunnen we om het minste geringste al ziek worden of zelfs een burn out krijgen. Geloof me, dit wil je voorkomen. Negeer tekenen daarom niet. Of het nu een slechte huid is, haarverlies of sterke verandering in het gewicht; trek altijd aan de bel.

Wat kun je in ieder geval zelf doen?

Blijf praten met je partner. Over het ouderschap, over de veranderingen en over jullie relatie. Bespreek alles en zeg ook alles wat jullie willen. Let daarnaast een beetje op je voeding. Kies voor aardende voedingsmiddelen. Denk: aardappelen, veel bladgroenten en kruiden zoals kurkuma en kardemom. Beweeg regelmatig, maar niet te intensief en probeer op de momenten dat je niets hoeft te doen, ook helemaal niks te doen. Geen scherm, geen koffiedates, helemaal niks.

LEES OOK: Sinds ik kinderen heb, merk ik hoeveel waarde we eigenlijk hechten aan tijd en hebben we altijd maar haast

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *