Januari is de maand van goede voornemens en de maand waar we ons in allerlei challenges storten, die vaak lastig vol te houden zijn. In ieder geval voor mij als moeder van drie jonge kids. Ik geef je vier ayurvedische tips en een licht verteerbaar eenpansgerecht waar je lijf blij van wordt en die je gemakkelijk kunt integreren.

Moeite met uit bed komen?

Het is logisch dat je je na de feestdagen weer fris het nieuwe jaar wilt starten. De feestdagen zijn vaak druk waardoor er weinig tijd is voor selfcare en we genieten graag van alle heerlijke (zware) maaltijden, alcoholische versnaperingen en toetjes. Zwaar is één van de eigenschappen van kapha dosha en kan zich uiten in extra (kerst)kilo’s maar ook vermoeidheid, een zwaar gevoel en moeite met uit bed komen.

Ayurveda gaat uit van het principe like increases like wat betekent dat je het tegenovergestelde moet doen om balans aan te brengen. Denk dus aan lichtheid.

Daarnaast mag je je spijsvertering ook wat rust geven zodat je lichaam het opruimwerk kan doen en is er een detox tool die wat mij betreft niet mag ontbreken. Je voegt hem heel gemakkelijk toe aan je ochtendritueel, dus no excuses ;).

Januari tips

1 – sta vroeg op, liefst rond 6.30. Tot 06.00 is het vata tijd (de energie van beweging), lukt het je rond die tijd op te staan dan kom je gemakkelijker uit bed. Daarna begint kapha tijd (de energie van stabiliteit en zwaarte) je komt dan een stuk minder fris je bed uit ;).
2 – Schraap je tong. Afvalstoffen worden ’s nachts verwerkt en het merendeel van de bacteriën bevindt zich op de tong. Verwijder deze daarom voordat je je tandenpoetst en aan je ontbijt begint. Zelf gebruik ik een koperen tongschraper voor het meest reinigend effect.
3 – drink komijn, koriander, venkel thee (een recept vind je hier) om je spijsvertering te ondersteunen. Je kunt een schijfje gember toevoegen als je het koud hebt of verkouden bent.

Dandelien

4 – Ontbijt licht, kies bijvoorbeeld voor gestoofd fruit met kaneel en kurkuma en vervang je broodlunch eens door kitchari (zie recept hieronder).

Wil je een stapje verder gaan dan kun je ook een driedaagse detox doen op basis van het kitchari recept. 9 januari start er een Ayurveda x Yoga detox programma dat ik samen host met Yoga Zentrum Nada. Zo kun je de detox onder begeleiding doen en je lichaam ondersteunen met detox yogalessen. Wist je dat een detox ook een hele goede voorbereiding is op een zwangerschap? Daar zal ik je volgende maand meer over vertellen.

Kitchari recept

Ingrediënten voor twee porties en ook een lekker voedzaam gerecht voor kids. Je kunt hem eventueel wat romiger maken door kokosmelk toe te voegen.
• 100 gram dahl (gele mung boontjes zonder het groene velletje)
• Basmati rijst
• Ghee of sesamolie
• Groenten: spinazie, wortel, broccoli, courgette, prei (ui en knoflook mogen ook, maar liever niet te veel)
• 1 theelepel hing of asafoetida
• Laurierblad
• 1 theelepel mosterdzaadjes
• 1 theelepel komijn
• 1 theelepel kurkuma
• Verse gember
• Verse koriander
• Himalaya zout
• Optioneel: sesamzaadjes, geraspte kokos

De mung dahl en hing (asafoetida) zijn online verkrijgbaar of bij een toko.

Aan de slag!

Stap 1: Doe 100 gram dahl in een pan met ruim water, voeg een theelepel hing en de laurier toe en breng aan de kook. Wanneer het water kookt voeg je de 100 gram rijst toe;
Stap 2: Snijd de gekozen groenten klein;
Stap 3: Verhit 1-2 eetlepels ghee (of sesamolie voor een vegan versie) in een pan. Voeg er 1 theelepel komijn en 1 theelepel mosterdzaad aan toe. Wanneer de mosterdzaadjes beginnen te springen, voeg je 1 theelepel kurkuma toe en een theelepel geraspte gember;
Stap 4: Fruit de ui en knoflook in de ghee met de specerijen en voeg vervolgens de rest van de groente toe en een klein scheutje water;
Stap 6: Laat de groente vijf minuten koken en voeg dan toe aan de rijst en dal. Laat het geheel koken tot de rijst, dal en groente gaar zijn (de gele boontjes moeten uit elkaar vallen);
Stap 7: Breng het gerecht op smaak met zout en garneer met verse korianderblaadjes en geraspte kokos en/of sesamzaadjes. Kokos en sesamzaadjes kun je even kort roosteren.

Geniet ervan!

Geschreven door: Eline Flux (Dandelien)