Geplaatst op Geef een reactie

De ruggenprik: de verschillen tussen twee varianten

Pijnbestrijding tijdens de bevalling is anno 2020 niet meer iets waar je je voor hoeft te schamen. Hoewel ik in mijn directe omgeving enkel vrouwen ken die per sé een “non-medicated” bevalling wilden, is dat niet altijd iets waar je je bij voorbaat op kunt vastpinnen. Je weet tenslotte niet hoe de bevalling zal verlopen en hoe je dit op het moment zelf zult ervaren. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om de bevalling iets minder pijnlijk voor mama te laten verlopen. Met als bekendste mogelijkheid: de ruggenprik. Maar wist je dat hier twee varianten van zijn?

Spinale ruggenprik

Deze ruggenprik is de “diepste” ruggenprik. De prik wordt, net als bij de epiduraal, tussen twee wervels dichtbij de wervelkolom gegeven. Dit zit vlakbij het hersenvocht en heeft een zeer krachtige verdovende werking op het volledige onderlichaam, ongeveer vanaf onder de borst naar beneden. De verdoving is in dit geval dusdanig krachtig dat er een operatie uitgevoerd kan worden. Zonder pijn mee te krijgen. Het betekent echter niet dat je compleet gevoelloos bent. Je kunt namelijk wel voelen dat men druk op je buik uitoefent, dit doet alleen geen pijn.

Normaliter wordt de spinale ruggenprik toegediend in de voorbereidende fase van een operatie. Bij een geplande keizersnede wordt de spinale ruggenprik in veel gevallen pas op de operatiekamer gegeven, omdat iedere substantie die wordt toegediend effect kan hebben op je ongeboren kindje. Door zo weinig mogelijk tijd tussen de toediening van de verdoving en de uitdrijving van je baby te laten, wordt dit zoveel mogelijk beperkt.

Epidurale ruggenprik

De epidurale ruggenprik wordt over het algemeen bij een bevalling voorgeschreven. Ook hierbij plaatst de anesthesist een prik tussen twee wervels. Alleen iets minder diep dan de spinale injectie. Er wordt een katheter tussen de wervels achtergelaten, waardoor met behulp van een pompje constant een kleine hoeveelheid verdovende vloeistof richting de zogenaamde epidurale ruimte wordt gestuurd. De zenuwen die pijnprikkels van de baarmoeder en bekkenbodem geleiden worden tijdelijk uitgeschakeld, waardoor je de weeën niet meer voelt.

Omdat hier ook de spieren die het onderlichaam aansturen lopen, kan de spierkracht in je benen tijdelijk afnemen, en minder gevoel hebben in je billen, benen en de onderkant van je rug.

Wanneer krijg je geen ruggenprik?

In een aantal gevallen zal je geen ruggenprik toegediend mogen krijgen. Indien je hierover twijfelt, kun je altijd vóór je bevalling een gesprek omtrent pijnstilling aanvragen met je verloskundige, gynaecoloog of anesthesist. Zo kan het zijn dat tijdens de bevalling je ontsluiting al te vergevorderd is. Maar een ruggenprik wordt bijvoorbeeld ook niet toegediend met een verhoogd risico op complicaties of infecties. Daarnaast kom je ook niet in aanmerking bij bepaalde neurologische afwijkingen en afwijkingen aan de wervelkolom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *