Geplaatst op Geef een reactie

Wees een imperfecte moeder en word gelukkiger dan ooit!

imperfecte moeder

De imperfecte moeder, herken je jezelf daarin? Of ben jij een perfectionist? De decembermaand staat voor de deur en dat betekent dat we van alles moeten. Kerstborrels, activiteiten ondernemen op school en crèche, cadeaus kopen, er piekfijn uitzien, kerstmaaltijden bedenken, ga zo maar door. En natuurlijk geldt dit niet alleen voor de decembermaand. De perfectionist zit eigenlijk in ons allemaal. Komt omdat we leven in een samenleving waarin we worden blootgesteld aan voorbeelden van anderen die het “beter” lijken te doen. De standaarden zijn hoog en daar komt ook nog eens bij kijken dat we vaak genoeg tegen onze kinderen zeggen: ‘Niet doen, lieverd, zo gaat het stuk.’ Of: ‘Nee, dat mag niet.’

No worries, bovenstaande is hartstikke menselijk. We zijn kuddedieren en willen ergens bijhoren. Zonder verbintenis en erkenning zouden we doodongelukkig worden. Maar de teugels kunnen we laten vieren. Want het moederschap laat dagelijks sporen na. ‘Eh, what?’ Of het nu letterlijk is: blauwe plekken op je knieën omdat je achter je kroost aan bent gekropen, of figuurlijke: omdat je kind weer een ‘sprongetje’ had of gewoon z’n zin niet kreeg. En dat maakt ons alleen maar sterker. Deze sporen doen ons groeien. Als vrouw en als moeder. Denk aan leer wat met de jaren mooier wordt of het begrip ‘Wabi Sabi’, waarbij de imperfectie van het leven juist wordt geëerd.

Heb jij The Motherhoodie al voor Sinterklaas besteld? BESTEL ‘m HIER!

Stop met verbloemen

Waarom zouden we dit willen verbloemen? Dit is juist het leven! Wanneer we gaan kijken naar anderen en alles perfect willen doen (in het interieur, je uiterlijk, je vertoning richting de buitenwereld, altijd maar gezond eten enz. enz.) verbloemen we dus eigenlijk wie we echt zijn. En daar mag mee gestopt worden. Want op deze manier kom je niet tot je meest gelukkige kern, omdat je van jezelf afdrijft. Vraag jezelf daarom bij iedere keus af: past dit bij mij? Moeten mijn kinderen per se hun broccoli opeten als ze weigeren? Moet ik iedere dag met make-up op het schoolplein staan? Moet mijn kind op 3 sporten zitten? Moeten we echt 3 dagen lang uitgebreid eten met Kerst? Heb ik wel zin om naar die ene borrel te gaan? Krijgt mijn kind alleen maar houten speelgoed voor Sinterklaas, terwijl-ie eigenlijk iets met primaire kleuren en geluid wil? Moet ik blijven borstvoeden, terwijl ik geen puf meer heb?

De imperfecte moeder is geboren

Goed, allemaal vragen die je jezelf kunt stellen. Past dit bij mij? Zo ja, top. Zo niet, dan niet. Je imperfecties sieren je. En trouwens, eigenlijk zijn het geen imperfecties, maar word je op deze manier juist perfect zoals je bent. Immers, je bent ook gewoon een mens. En life is life. De ene dag is booming, de andere dag is blèh. Durf hier voor uit te komen. Je hoeft je voor niks te schamen. En als schaam je je wel, dan is dat een teken van groei en van kwetsbaarheid waar je alleen maar sterker van wordt. You’re The Momb!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *