Geplaatst op Geef een reactie

Darmkrampjes bij baby’s; dit kun je doen!

baby massage

Nu heb ik inmiddels drie kinderen. Zou je denken ‘Goh, dan weet jij bij de derde wel dat die darmkrampjes vanzelf over gaan’. Ja tuurlijk, ze gaan vanzelf over, maar als je er middenin zit, denk je dat het nooit over gaat en ga je – wederom – op zoek naar remedies. En bij ieder kind dacht ik ‘Deze keer is het echt erger!’ en ‘Wow, gaat dit echt drie maanden zo door?’. Maar wat wel zo is; je wordt relaxer naarmate het aantal kinderen vordert. Dus ben ik me deze keer echt heel bewust gaan verdiepen in de welbekende darmkrampjes.

LEES OOK: She’s the Momb: interview met mom Esmée Noëlle

Want om maar gelijk met de deur in huis te vallen; geduld loont. Ik heb geen magische tips en tricks voor je. De darmen van pasgeboren baby’s zijn nog niet helemaal ontwikkeld. De darmflora is nog niet optimaal. Daarnaast kan een baby te veel lucht binnenkrijgen wat ook darmkrampjes veroorzaakt. De piek ligt vaak tussen de 6 – 8 weken, daarna wordt het minder. Maar Bodhi is bijna vier maanden en heeft ze nog steeds ‘s nachts. Niet heel heftig, maar je merkt aan hem dat hij aan het verteren is. Wat ik de afgelopen wel heb gemerkt, is dat je best kunt letter op:

– Wat je eet; ik blijf weg van knoflook, ui en koolsoorten. Dit komt omdat ik nog borstvoeding geef, maar geef je flesvoeding dan kun je dat natuurlijk wel gewoon eten.
– Kijk sowieso wat er bij bepaalde voedingsmiddelen gebeurd, zoals koffie of af en toe een wijntje. Bij mij reageerde hij daar bijvoorbeeld heftiger op.
– Ik slik zelf probiotica; in het begin heb ik ook een beetje Orthiflor Start op m’n pink gedaan (is een poeder) en gaf ik dit aan Bodhi. Mijn homeopathisch arts zei dat dit niet nodig was, omdat een darmflora zich vanzelf moet opbouwen. Daar zit wat in! Maar soms dacht ik wel dat het hielp; dus kies wat jij denkt dat het beste is.
– Een warm badje voor het slapengaan; waarmee je het buikje van je kind insmeert met een lekkere (troepvrije) olie.
– Zorg ervoor dat je baby altijd een boer laat; hoe lang het ook duurt. Dit kan zo opluchten bij zo’n kleintje.
– Geef je borstvoeding en is je borst vol; kolf dan het eerste beetje af, zo krijgt je baby niet gelijk een flinke slok met lucht binnen.
– Geef je borstvoeding; voed tegen de zwaartekracht in, door bijvoorbeeld achteroverleunend te voeden.
– Draag je baby! Je hebt én je handen vrij én het voelt warm en veilig, waardoor de krampjes aanzienlijk minder worden. Bodhi sliep in het begin op m’n borst (je moet hier dus wel alert op zijn), want zodra ik hem op z’n rug legde ging hij krijsen. Ik sliep zelf niet altijd even lekker, maar het geeft zeker rust als je kind rustig en lekker slaapt.
– Ga langs bij een homeopaat; zij heeft voor mij en voor hem toen een middeltje klaargemaakt wat – naar mijn idee – hielp.
– Heb geduld; hoe vervelend ook. De ene baby heeft er meer last van dan de ander, maar het wordt minder. Echt. En mocht je echt denken ‘dit is niet normaal’, neem dan contact op met je huisarts, het kan ook zijn dat je kind bijvoorbeeld last heeft van een koemelkallergie.

LEES OOK: Heb jij ‘Moeder Genoeg’ al ge-preordered?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *