Heb jij dat weleens gehad? Dat je spontaan gaat huilen na een orgasme? Zonder enige reden? Ditzelfde gebeurt ook weleens bij het aanleggen van je kind. Dit wordt ook wel crymaxing genoemd: tranen na je climax. Maar, hoe zit dit nou? The Mompany legt uit.

Het komt bij ongeveer de helft van alle vrouwen weleens voor en dit heeft precies niks met de seks te maken (dus of het heel goed was of juist heel slecht). Wist je dat crymaxing ook een naam heeft? Postcoïtale dysforie, zo legt seksuoloog Eveline Stallaart uit (bron: Linda). En nee, niet alleen vrouwen kunnen dit fenomeen ervaren, ook mannen.

Ontlading

Crymaxing heeft verschillende oorzaken. Enerzijds kan het een ontlading zijn waarbij hormonen als oxytocine en endorfine vrijkomen. Anderzijds kan het zo zijn dat er een herinnering naar boven komt die je ooit hebt gelinkt aan seksuele energie of intimiteit. En dat kan je emotioneel maken.

En dan?

Als het eenmaal gebeurt, dan gebeurt het. Niks aan te doen. Zeg open en eerlijk dat je ook niet weet waar het vandaag komt. In zo'n geval lekker tegen elkaar aan liggen.