Geplaatst op Geef een reactie

Briefwisseling tussen Bregje en Roelefien

Een tijdje geleden zijn vriendinnen Bregje en Roelefien ouderwetse brieven naar elkaar gaan schrijven. Ieder met eigen visies en verhalen. Vandaag de eerste brief.

Hoi Bregje,

In het begin schreef ik vaker over corona en de impact die de maatregelen op thuis hebben. Sinds ik de corona verhalen van jou in Zuid-Afrika heb gelezen durf ik er niet al te veel meer over te zeuren.

In Nederland doen we al een tijdje alsof corona niet meer bestaat. Het sentiment intrigeert mij en zo af en toe neem ik dan ook de tijd om alle reacties eens goed te lezen. De discussies volgen allemaal hetzelfde patroon. Ze beginnen met welles-nietes een simpel griepje en eindigen met aantallen doden over en weer alsof het niets is.

Veel mensen zijn corona moe en wat is er dan fijner dan de vermoeidheid te legitimeren met behulp van argumenten. ‘We willen met liefde en geduld de waarheid achterhalen; open, eerlijk en transparant.’, lees ik op hun site. Daar klinkt nog sympathiek. Maar ik lees ook dat aanhangers van coronamaatregelen mij moreel verplichten om mijn vrijheid, geluk, sociale, leven, emotionele welbevinden en zelfbeschikkingsrecht op te offeren, terwijl de kwetsbaren zich heel eenvoudig kunnen beschermen en de risico’s kunnen vermijden. Dat vind ik dan weer vrij egoïstisch en te gemakkelijk. Op deze manier kan je alle ellende wel afwentelen op de slachtoffers; hadden ze zichzelf maar beter moeten beschermen.

Wat betreft bescherming is Nederland zo’n beetje het enige land waar het gebruik van het mondkapje nog niet overtuigt. Sinds woensdag moeten gedeeltes van Amsterdam en Rotterdam er wel één dragen. Ik moest er op de boot naar Schiermonnikoog één dragen en ik vrees dat ik gedurende de rit steeds vatbaarder werd voor de argumenten uit het artikel waar ik eerder aan refereerde. Als alles voorbij is, zal er wel een parlementaire enquête over komen. Ik ben nu al benieuwd naar wie er gelijk had. Ik hoop dat we er niet al te lang op moeten wachten.

Ik ben misschien naïef wanneer ik geloof dat de overheid in Nederland het beste met mij voor heeft al weet ik heus wel dat achteraf zal blijken dat er fouten zijn gemaakt en dat er informatie is achtergehouden. Het feit dat deze discussies op Social media plaatsvinden laat in ieder geval zien hoe goed het met ons gaat. Heel af en toe heb ik de neiging om te reageren, maar realiseer mij dat het onbegonnen werk is.

Groet,
Roelefien

Hi Roelefien,

Die mondkapjes ja. In Zuid-Afrika moeten wij die sinds maart al verplicht dragen. Buitenshuis. In restaurants, op school of tijdens het sporten. Zelfs de zwemleraren dragen ze in het zwembad. Zo’n nat vodje. Of ’n totaal beslagen scherm. Vind het aanwezig zijn in een zwemschool normaliter al een hele fysieke uitdaging. Laat staan nu. Met zo ’n mondkapje op, die niet alleen mijn mond, maar voornamelijk mijn vrije ademhaling snoert. Heb er ondertussen denk ik ook dan ook al meer, dan schoenen. In alle vormen en maten. Ik blijf continu opzoek ben naar dé beste. Lees minst benauwde, die niet voor mijn ogen zit en of flaporen geeft. Alles ter bescherming, denk ik dan maar.

Dat de kwetsbaren zich heel eenvoudig kunnen beschermen, die redenatie gaat hier totaal niet op. Daar kan ik duidelijk in zijn. De basismaatregelen zijn al lastig uitvoerbaar. Zo is sociaal distantiëren nagenoeg onmogelijk, wanneer je letterlijk hutjemutje in een township woont. Én handen wassen is knap ingewikkeld, wanneer je amper toegang tot stromend water hebt. Daarbij komt ook nog eens, dat de kwetsbaren zich moeilijk kunnen beschermen tegen de gevolgen van de maatregelen. Grote werkeloosheid in combinatie met een hongersnood is nu de tweede pandemie. Het is schrijnend om te zien hoe lang de rijen voor de soepkeukens zijn. Hoeveel mensen langs de weg staan te bedelen voor een beetje eten. Snap dat deze mensen corona-moe zijn. Niet diegenen, die een jaartje niet naar hun favoriete camping kunnen of naar dat altijd zo gezellige festival.

Deze mensen, die al maanden in armoede leven, zien met honger in hun buik ook nog eens, hoe hun leiders hun zakken riant aan het vullen zijn. Het corona-fonds is nagenoeg geheel leeggeplunderd. Uitkeringen worden in miljoenen aan een persoon uitgekeerd of niet.
De vraag of dat de overheid het beste met zijn burgers voor heeft laat zich hier dan ook moeilijk beantwoorden. Waarom sluit je scholen, waardoor kinderen hun enige maaltijd van de dag mislopen? Waarom zou je sigaretten blijven verbieden, wanneer je weet dat de illegale marktprijs met 300% is gestegen. Terwijl je nog steeds hetzelfde aantal rokers hebt. Maar al maanden geen accijnzen ontvangt? Waarom zou je de verkoop van alcohol blijven verbieden, wanneer je daarmee een enorme industrie om zeep helpt. Enkel om zogenaamd bedden vrij te houden? Denk meer om zo te verdoezelen, dat je nooit in de zorg geïnvesteerd hebt.

Deze hele corona-tijd heeft mij namelijk duidelijk gemaakt, dat Nederland een eerste wereldland is en Zuid-Afrika absoluut niet. Beslissingen worden hier enkel vanuit politiek oogpunt gemaakt. Wetenschap en logica worden geheel achterwege gelaten. Dat is in Nederland toch heel anders?! Over het algemeen. Uitzonderingen daargelaten. Of ben ik te lang al weg?

Groet,
Bregje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *