En de volgende nationale feestdag in Zuid-Afrika is een feit. Nummero ik ben de tel kwijt. Omdat dit jaar “Youth Day” op een donderdag valt, is iedereen ook vrijdag vrij. Kan er alvast gewend worden aan het vakantie vieren. Want na volgende week hebben we vier weken wintervakantie.

Terwijl in Nederland de temperaturen stijgen, vliegen hier de koudefronten ons om de oren. Zo’n koudefront staat voor uren bakken vol met regen en dalende temperaturen. En daar schrikken de Zuid-Afrikanen in eerste instantie altijd een beetje van. Men kleedt zich direct alsof men op expeditie naar de Zuidpool moet.

LEES OOK: Kraamcadeau tip: T-shirts voor na de bevalling

Huisdieren binnen

Klasgenootjes van onze kinderen lopen met mutsen op en handschoenen aan terwijl ze een hete kruik tegen zich aangedrukt houden. Via de social media wordt er dwingend verzocht om huisdieren alsjeblieft binnen te halen en ze daar vooral ook te houden. Inclusief adviezen over hoe kortharige met dekjes aangekleed moeten worden en hoe langharige te voorzien van extra bedekkende dekens. Daarnaast wordt iedereen paniekerig gewaarschuwd voor de omstandigheden op de weg. Nu zijn vallende rotsblokken en kolkende waterstromen ook wel iets om voor uit te kijken, dus daar laat ik me verder maar niet over uit. Maar over het algemeen vind ik het nogal wat. Het is nu niet dat we hier het vriespunt bereiken. Wat wel zo is, is dat alle huizen hier steenkoud zijn. Niet geïsoleerd. Gedoe met Cv-ketels en waterpompen hebben wij niet. Wij moeten het hebben van hout en een open haard. Dubbelglas is er ook niet. Dus met een beetje wind, waai je binnen lekker mee. Het principe van ’s avonds je helemaal wikkelen in van die fleecedekens daar kan ik me ondertussen wel in vinden. Is in Nederland misschien straks ook een optie gezien de gasprijzen?

Youth Day

Terug naar Youth Day. Of wel de dag van de Jeugd. Op deze dag wordt de scholierenopstand in Soweto (1976) herdacht. Destijds protesteerde een grote groep tegen een aantal nieuwe schoolmaatregelen. Zoals dat bijvoorbeeld naast in het Engels, ook in het Afrikaans les gegeven ging worden. De taal van de toenmalige onderdrukker. De betoging liep totaal uit de hand, doordat de politie met scherp op de jonge betogers schoot. Misschien herinner je je de foto van een man, die een gewonde jongen draagt met zijn zusje huilend naast hem? Deze foto van het slachtoffertje Hector Peterson is beroemd geworden en gaf de wereld misschien wel voor het eerst een beeld van de gruwelijkheden van de Apartheid. Sinds 1985 wordt op Youth Day de bijdrage van de jeugd in de strijd voor een gelijk Zuid-Afrika herdacht. Maar ook wordt er stilgestaan bij de positie van de jeugd. En dat is nodig ook.

Vakantie is niet voor iedereen ideaal

Want ondanks dat afschaffing van de apartheid leven veel kinderen hier nog steeds in armoede met een somber perspectief. Ze moeten nog steeds knokken voor gelijke kansen en zijn vaak al vroeg door allerlei soortige omstandigheden geen kind meer. Hun thuis, vaak in de townships, is juist in deze wintermaanden, allesbehalve ideaal. Alles nat en klam. Vraag me dan stiekem ook af of dat zij wel op twee extra vrije dagen zitten te wachten. Op school krijgen ze tenminste nog hun enige warme maaltijd van de dag en zitten ze veilig en droog. Hoe dan ook. Wij vieren met die geluksvogels van ons maar, dat zij hun jeugd nog hebben, de opmerkelijke jeugdigheid van hun ouders en er zullen dekens zijn. Voor de kort- en langharige.

LEES OOK: Bregje's Column: Het begin van een schooljaar in Zuid-Afrika