Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: “Wij zouden sinds 2014 Nederland al hebben verlaten, wat natuurlijk onzin is”

Je hebt dus van die dagen, dat de hulp meer spullen sloopt, dan je puppy én dat het even lijkt of dat de Nederlandse overheid er ook Afrikaanse praktijken op nahoudt. Nou ja. Misschien niet helemaal. Maar ze maakte het wel nogal bont met de stelling, al hoe wel ik het liever een aanname zou willen noemen, dat wij Nederland sinds 2014 verlaten hebben. Omdat. Ja, ga daar maar eens even rustig voor zitten.

Omdat op die datum ’n huis, wat wij in een ver verleden gehuurd hebben, verkocht is. Hoe dan? Die huurwoning stond logischerwijze niet eens op onze naam. Dat wij in de jaren daaropvolgend “gewoon” nog in diezelfde gemeente woonden, notabene in een koophuis, was even niet terug te vinden. Net zoals dat ze het geheel onduidelijk was, dat gedurende die periode daar ook nog eens twee kinderen geboren én aangegeven zijn.

Een hele angstige gedachte

Gek, dat officiële informatie, die vastligt in ‘een centraal administratief systeem geheel opzijgeschoven wordt voor een of ander ambtelijk gedachtenspinsel. Dat vind ik een hele angstige gedachte. Uit het oog, uit het hart. Maar schijnbaar ook uit alle systemen. Gelukkig hebben we een en ander kunnen “bewijzen.” Maar ooh ooh wat kan ik er slecht tegen. De overdreven bureaucratische argwaan, trek ik zo mogelijk nog slechter. Moet je vooral naar Zuid-Afrika verhuizen, hoor ik je denken. Maar hier is het anders. Hier kunnen de mensen weinig doen aan hun onwetendheid én ze blijven tenminste wél vriendelijk. Wat je daar ook aan hebt. Maar misschien zeg ik dat wel met een roze bril op.

Het is immers geen geheim, dat ik het hier nogal naar m’n zin heb. Terwijl ik elke week wel blanke Zuid-Afrikanen spreek, die aangeven, dat wij ons gelukkig mogen prijzen, dat we tenminste nog naar ons land kunnen terugkeren. En dat dat dan nog eens Nederland is, vinden ze helemaal geweldig. Ze willen zo ruilen. Blijven toch Boeren. Velen maken zich openlijk zorgen over de toekomst van Zuid-Afrika. De huidige ontwikkelingen op gebied van landonteigening zijn daar debet aan. Net zoals de corrupte politiek en de opkomst van de ultralinkse partij EFF. Deze partij, met veel jonge aanhangers, heeft een enorme invloed op de media en belooft niet veel goeds, wanneer je niet zo van het communistische gedachtengoed houdt.

Komende verkiezingen

Een gelijke situatie als wat in buurland Zimbabwe is gebeurd, is het grote angstbeeld. Het vroegere Rhodesië was eerst de graanschuur van Afrika en is nu geheel platzak door slecht bewind. Al zijn er wel een paar families knetterrijk geworden. Dat dan weer wel. Maar hoorde ook het verhaal, dat blanke Zuid-Afrikanen zich eigenlijk altijd wel zorgen maken. Er Is sinds 1994 ook veel voor hun veranderd.

De zwarte bevolking heeft weer z’n hele eigen zorgen. Zij zien, dat ondanks ’n dikke twintig jaar ANC-bewind hun situatie weinig is veranderd. Velen hebben nog steeds de beschikking over erbarmelijke huisvesting, geen toegang tot elektriciteit en geen werk en inkomen. Terwijl er ondertussen wel een grote extreem rijke zwarte bovenlaag is. De kleurlingen zitten daar net zoals altijd weer tussenin.

De onrust zal zo richting de komende verkiezingen niet kleiner worden. Wanneer die exact zijn, is nog wat onduidelijk. Maar ach de plannen zijn er. Dat is toch al heel wat. Wij wachten het rustig af. Nu we er toch (al heel lang) zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *