Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Wat betekent een lockdown in Zuid-Afrika?

“Total lockdown” voor drie weken. Iedereen is verplicht om binnen te blijven. Het huis mag enkel en letterlijk alleen verlaten worden voor een noodzakelijke boodschap of een medisch bezoek. Het leger wordt ingezet om te handhaven. Dat was de boodschap van de president. Een heftige, maar ook een geheel terechte maatregel. Met alle townships is Zuid-Afrika kwetsbaar. Mensen leven dicht op elkaar en basisvoorzieningen, zoals elektriciteit en stromend water ontbreken vaak.

Ook hebben veel Zuid-Afrikanen een verminderde weerstand. Door de overheersende armoede, slechte hygiëne en ziektes zoals TBC en HIV. Daarbij namen velen het “is maar een griep” virus nog allesbehalve serieus. Zo raakte ik op Facebook in discussie met een dame, die er volledig van overtuigd was, dat het Corona-virus in het leven geroepen is, om ervoor te zorgen, dat iedereen thuisblijft, zodat de overheid in Kaapstad stiekem en snel ziekmakende 5G-masten kan plaatsen. Sorry rest van de wereld.

Even nog wat inslaan

Wij werden gelukkig voor de officiële aankondiging gewaarschuwd. Om de hoos van hamsteraars en boze 5G-activisten voor te zijn, zijn we meteen gaan handelen. Wc-papier en blikvoer hadden we al, maar de kadootjes voor Kate haar verjaardag in april nog niet. We zijn geld gaan pinnen, tanken en allerlei soortig entertainment gaan kopen. En het zal u lezers niet verbazen, dat wij ook even naar de drankengroothandel zijn gereden. Die na ons bezoek een stukje kleiner was.

Rijen

Toen op maandagavond de aankondiging kwam, dat op vrijdagnacht de lockdown in zou gaan, werd de sfeer meteen grimmig. De mens is van nature al behept met de eigenschap om voor twee kerstdagen, voedsel in te slaan alsof zijn/haar leven ervan afhangt. Laat staan hoe er gehandeld wordt, wanneer het eenentwintig dagen betreft. De eerste dagen waren de supermarkten dan ook bomvol. Tot dat er nog maar vijftig bezoekers per keer in mochten. Toen ontstonden de rijen buiten. Die per dag langer werden. Veel mensen uit de townships kregen pas op de laatste dag betaald, waardoor zij hun aankopen ook pas op het laatste moment konden doen. En masse. Althans daar ga ik vanuit. Anders hebben ze allemaal wel een hele slechte planning. Die lange rijen en de drie lange voorbereidende dagen hebben denk ik enorm bijgedragen aan de verspreiding van het virus.

Niet met de hond wandelen

De situatie verbeterde allesbehalve toen twee voor twaalf ook nog eens aangekondigd werd, dat de verkoop en transport van alcohol tijdens de lockdown verboden werd. Totale paniek. En iedereen was al zo in schok, omdat ze net vernomen hadden, dat je tijdens de lockdown toch niet met je hond buiten kan gaan wandelen of zelf kan gaan joggen. De minister van Volksgezondheid, juist van Volksgezondheid, had namelijk eerder verteld, dat dat geen enkel probleem was. Enfin. Reden van het alcoholverbod, is dat zo de openbare orde makkelijker te handhaven is. Plus dat er minder verkeerslachtoffers en gevallen van huishoudelijk geweld zullen zijn. Zodat hulpverleners zich geheel op Corona-patiënten kunnen richten.

Clean

Ook het kopen van sigaretten is trouwens verboden. Ofwel; iedereen gratis een 21-daags afkicktraject in. Vast heel succesvol in zo’n stressvolle periode zonder enige andere afleiding dan je kinderen. Of je echtgenoot. Maar ook het kopen van kleding of speelgoed is uit ten boze. Enkel basisproducten mogen gekocht worden. Denk aan pap, suiker en rijst. In theorie kan je maximaal zes maanden in de cel terecht komen, wanneer je tijdens de lockdown verboden producten vervoerd. Zal mij toch niet gaan gebeuren, dat ik door het kopen van een pak viltstiften als verjaarskadootje het gevang indraai. En inpakpapier zal ook wel geen eerste levensbehoefte zijn. Dus Kate krijgt haar al gekochte kadootjes verpakt in wc-papier. Hebben we genoeg van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *