Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: ‘Waar rook is, is vuur en dat nemen we nu heel letterlijk’

vuur kaapstad brand

Dan word je om twee uur ‘s nachts wakker en ruik je ‘n brandgeur. Je kijkt naar buiten en ziet een dikke rookwolk in de vallei hangen. Je checkt natuurlijk meteen of je eigen huis in brand staat en pakt direct je telefoon. Vervolgens ga je naar Facebook en Twitter. Ja, dat doe je dan. Want via de buurtgroepen en de chatberichten van de beveiligingsdiensten vergaar je het snelst je nieuws. Binnen enkele seconden was het mij geheel duidelijk, dat half Kaapstad in de rook zat vanwege een grote natuurbrand een baai verderop. De wind was gedraaid. Die geur bleef trouwens behoorlijk hangen. Zowel binnen als buiten. Zo’n continue openhaardgeur. De geur van verse blokken hout. Stiekem ook wel weer een beetje lekker.

Diezelfde dag was het laat in de middag wéér raak. Een brand in de stad, liep door de aanjakkerende wind totaal uit de hand. Aan het eind van de avond stond ongeveer de helft van de bergen die Kaapstad rijk is, in lichterlaaie. Spectaculaire nachtelijke foto’s, maar voor heel veel mensen weer een slapeloze nacht. Wij roken wederom de rook. Deze brand hebben ze pas de volgende ochtend onder controle gekregen. Oorzaak was ‘n clubje mensen, die op de heuvel hebben zitten koken. En wat hebben laten aanbranden, denk ik dan. Waar rook is, is vuur hè?! Lijkt mij persoonlijk een rare gedachten, dat je van jezelf weet, dat jij er verantwoordelijk voor bent, dat je bijna ‘n wereldstad hebt afbrandt. Nu ontstond dat brandje misschien per ongeluk, maar was toch netjes geweest als ze de brandweer even op de hoogte hadden gesteld van hun akkefietje.

Levenslang

Natuurbranden escaleren snel door de droogte én de vaak aanwezige wind. Brandstichting wordt dan ook streng beboet. Zo krijgt diegene die op nieuwjaarsdag een rotje afstak, waardoor 13.000 hectaren affikte en hij de brandweer twee hele weken bezighield, naar alle waarschijnlijkheid de superknaller. Levenslange gevangenisstraf.

Waar het er ook vurig aan toe gaat is in het parlement. Vorige week vond de opening van het parlementaire jaar plaats. SONA noemen ze dat. De president vertelt in het parlement hoe het land ervoor staat. Alsof we dat allemaal al niet weten. Maar dat even daargelaten. Voor de ceremonie vindt een Oskar-achtige parade van dames in avondkledij plaats. Ze maken er flink werk van. Maar je moet er geen vuur bijhouden. Om maar even bij het thema te blijven. Het is ‘n soort Prinsjesdag, maar dan ’n tikkeltje anders. Zo is het hier traditie, dat er tenminste flink gevochten wordt. Althans de leden van de partij EFF lijken daar altijd wel voor in te zijn. Zij zijn makkelijk te herkennen aan hun rode overals en baretten. Ze staan voor een uitermate linkse koers en gehele zwarte overheersing. Hun verkiezingsslogan luidt: “Our land and jobs, now!” Niet erg vriendelijk voor de blanken, maar wél duidelijk.

In Nederland zie ik dat niet gebeuren

Dit jaar leek het er in eerste instantie wat tam aan toe te gaan, maar dat werd goed gemaakt bij het vertrek. Toen heeft de leiding van het EFF een parlementaire beveiliger flink in elkaar geslagen. Kijk dat zie ik Jesse Klaver bij het verlaten van de Ridderzaal dan weer niet doen. Maar het grootste nieuws was misschien nog wel de mededeling, dat de verkiezingen 8 mei aanstaande plaats gaan vinden. Een ding is zeker, het gaat er de komende tijd in Zuid-Afrika niet rustiger op worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *