Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Hoe het nu is om met je gezin in Zuid-Afrika te wonen tijdens Corona

Wat is het verschil tussen een t-shirt met korte mouwen of datzelfde t-shirt getoond als onderkleding? Geen idee? Nou daar hebben ze hier een hele duidelijke mening over. Enkel het laatste shirt, bedoeld om je warm te houden, dus winterkleding, mag je kopen. Hoe ik dat weet? De minister van Economische zaken heeft deze week een lijst gepubliceerd van alle toegestane winterkleding. En jongen jongen, wat heeft hij zijn best gedaan. Je zou denken, dat je als minister zijnde in tijden van economische crisis andere prioriteiten hebt, dan om de mode-politie uit te hangen. Maar nee.

Er is overduidelijk heel wat tijd besteed aan het opstellen van deze lijst. Zo is elke kledingcategorie uitgebreid en uitputtend beschreven. Zelfs als er staat, dat alles in toegestaan. Zoals bij baby-kleding. Is er toch voor gekozen om alles te beschrijven. Alles kan maar duidelijk zijn. Bij de categorie schoenen blijkt, dat alleen gesloten schoenen, met dichte teen, toegestaan zijn.In de strijd tegen het Corona-virus heeft de minister het kopen van slippers verboden. Zal dat virus leren zeg! Ben zelf nog in afwachting van de wetenschappelijke onderbouwing van het verbieden van soorten kledij. Tot dan zie ik het gedrag van deze minister enkel nog als een vorm van machtsmisbruik en het willen uitdragen van zijn eigen communistischegedachtengoed.

Duizenden mensen in de rij

Door naar de volgende minister. Van Sociale Zaken. Zij ziet al die duizenden mensen in de rij voor een warme maaltijd, als een potentieel gevaar voor de verspreiding van het virus. Daar heeft ze wat op gevonden. Ze wil de verstrekking van voedsel door internationale organisaties en vrijwilligers reguleren. Of wel. Iedereen moet van haar eerst een vergunning krijgen. Anders is het vrijwillig geven van bijvoorbeeld een warme maaltijd of ’n beker soep een verboden activiteit. Bijzonder. Eerst laat je je onderdanen uithongeren, omdat je zelf niet voor voedselpakketten kan zorgen. Lees omdat je kameraden de schatkist hebben leeggeplunderd. En vervolgens maak je het diegenen, die wel willen én kunnen helpen, het nagenoeg onmogelijk. Waarom? Denk omdat zij enkel de hand wil zijn, die voedt. Het verhaal gaat mij wat te vaak, dat je in de townships alleen maar een voedselpakket krijgt, wanneer je lid bent van het ANC.

One man show

De president dan. Hij heeft na drie weken geheel van de radar verdwenen te zijn, de natie weer eens toegesproken. Doet hij alleen. Geen pers erbij. Hij heeft driekwartier gepraat. Weinig gezegd. Nogmaals uitgelegd hoe je in je elleboog niest. Hoeveel tientallen duizenden doden er wel niet hadden kunnen zijn. In plaats van de “maar” tweehonderdenvijftig doden in drie maanden tijd. En dat eind mei waarschijnlijk de restricties wat verlicht worden naar level drie. Behalve. U voelt hem waarschijnlijk al aankomen. Behalve daar waar de meeste besmettingen zijn. Laten wij daar nu wonen. In de West-Kaap. Het gebied waar het meest wordt getest. Daar waar een duidelijke strategie is om door testen de brandhaarden te controleren. Daar waar gecommuniceerd wordt over de testresultaten. Waar de ziekenhuizen voorbereid zijn en hallen met extra bedden ingericht zijn. Het enige gebied in Zuid-Afrika bestuurd door een andere partij dan het ANC.

De president van de West-Kaap heeft dan ook meteen gereageerd met de mededeling, dat hij pertinent wil dat ook hier de restricties worden verlicht. Omdat anders een grote humanitaire en economische ramp dreigt. De verregaande restricties zijn niet realistisch. Laat staan dat ze enig wetenschappelijk onderbouwd doel dienen. Ze lijken uit ander oogpunt genomen. De restricties zorgen nu alleen nog maar voor meer armoede, werkeloosheid, opkomst van andere ziektes en onrust. Het zijn spannende tijden. Zei zij, die nu met slippers aan, haar eigen soepkeuken ingaat om warme maaltijden te bereiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *