Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Update Corona vanuit Zuid-Afrika

Pas twee weken geleden was daar de eerste Corona-patiënt in Zuid-Afrika. Vond het zelf al opmerkelijk lang duren. Gezien alle internationale toeristen en de nogal close band, die de regering met China onderhoudt. Maar dat lange duren, zal wel weer typisch Zuid-Afrikaans zijn. Dacht ik nog. Afgelopen zondag veranderde de gehele situatie echter en ging alles ineens verrassend snel.

En dan heb ik het niet alleen over het aantal besmettingen, die per etmaal lijken te verdubbelen. De president riep de noodtoestand uit. Voor het eerst sinds het einde van de apartheid. Alle scholen moesten de deuren sluiten. Vluchten uit risicogebieden worden geweerd en restaurants en bars moeten verplicht ’s avonds om 18:00 uur dicht. Althans wanneer ze drank verkopen. Anders mogen ze openblijven. De gedachte daarachter ben ik nog aan het ontraadselen.

Handen wassen alsjeblieft

In eerste instantie vond ik de omgeving nogal lauwtjes op de maatregelen reageren. Zo keek onze huishoudelijke hulp als of we haar ontsloegen, toen we de dag daarop zeiden, dat ze gezien de ernst van de situatie komende weken maar even betaald thuis moest blijven. Zelfde soort blik als toen ik haar eerder een stuk desinfecterende zeep gaf en haar vertelde, dat we in verband met het virus met z’n allen onze handen wat meer gingen wassen.
Zij moet anderhalf uur reizen om bij ons te komen. Eerst met de trein en daarna met de taxi. Zo’n taxi-busje, waar ze met gemiddeld vijftien anderen ingepropt zit. Dat leek ons nu niet zo verstandig. Voor de gezondheid van haar én die van ons.

Kinderfeestjes

Het feit, dat kinderfeestjes nog gepland werden, verbaasde mij dan weer. Waren wij voor het eerst in ons leven eens de “party poopers.“
Maar langzamerhand beginnen hier dezelfde taferelen af te spelen als in de rest van de wereld. Het hamsteren. Het nep nieuws. De toenemende paniek. En de realisatie bij ouders, dat in ieder geval vijf weken samen met je kinderen thuis, zonder hulp, oneindig lang voelt. En je daarom met andere soortgenoten allerlei grappig bedoelde filmpjes gaat delen, waar de onderwerpen ouder, kind én drank standaard in voorkomen. Enkel en alleen omdat gedeelde smart, halve smart is. Slash lijkt.

Social Distance

Het sociaal distantiëren wat bij het Corona-virus uiteraard hoort begint men ook te leren. Maar dat is gezien alle townships natuurlijk een grote utopie. De townships worden nu ook wel tikkende tijdbommen genoemd. De bewoners wonen enorm dicht op elkaar. Ze zouden willen, dat ze anderhalve meter per persoon hadden. Vaak is er niet eens stromend water. Dus dat handen wassen is ook een lachertje. Daarbij is van veel mensen het immuunsysteem al verzwakt door HIV en TBC. Plus de kwaliteit van de gezondheidszorg is precies wat je van een derdewereldland mag verwachten. In de meeste ziekenhuizen zijn nog niet eens testen beschikbaar. Wel goede test voor het opbouwen van groepsimmuniteit, zou je bijna zeggen. Maar dat doe ik niet.

Het positieve nieuws kwam vandaag van de minister van volksgezondheid. Er is nog geen enkele corona-patiënt op de IC terecht gekomen. Waarbij ik dan weer denk, dat dat feit vele redenen kan hebben. Maar goed. De meeste patiënten hebben slechts milde klachten en zijn weer aan de beterende hand. Zelfs zonder behandeling. Vrees enkel, dat dit niet het gehele verhaal is en dat het lang zal gaan duren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *