Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Level 3 van lockdown

We zijn gewoon in de auto gestapt. Omdat we “winterkleding voor de kinderen gingen kopen.” Wink, wink. Een dikke twee maanden was onze actieradius nul tot vijf kilometer van huis. Deze spontane exercitie voelde dan ook als een spannende excursie. Via de kustroute zijn we heimelijk naar Kaapstad gereden. We hebben de twaalf apostelen weer gezien. Zij waren niets veranderd. We kwamen langs de plek waar de pyjama-haaien zwemmen. Met hun outfit kunnen wij ons ook steeds meer identificeren.

We zagen de zeerobben uitgebuiktop de rotsen liggen. Zo voelen wij ons na die weken van quarantaine. En we zagen de verlaten stranden van Camps Bay én de lege promenades bij Sea Point. Zo ziet onze sociale agenda er ongeveer ook uit. Klaar met dat vergelijk. Wij werden gewoon allemaal heel blij van het zien van onze mooie stad. Al voelde het ook wel alsof de ziel er een beetje uit was. Zo verlaten. Én wat liepen er opvallend veel verwaarloosde en bedelende mensen rond. Werd maar weer duidelijk, dat ons discomfort niets is vergeleken bij het leed van vele anderen.

Wachten op de volgende positieve test

Bij Waterfront zijn we het winkelcentrum niet ingegaan. In één zigzaggende lijn zijn we weer naar huis gereden. Dat winkelen komt later wel. Zijn nu wat te veel besmettingen. Kaapstad is het episch centrum van de Corona-besmettingen. Volgens de lokale medici zijn juist de winkels de bron van de meeste besmettingen. Er gaat dan ook geen dag voorbij of een van de supermarkten hier in de buurt sluit de deuren. Dan heeft een medewerker een positieve test gehad. De winkel wordt gedesinfecteerd en de ploeg, die met de positief geteste werkte, wordt voor twee weken naar huis gestuurd. De winkel gaat vervolgens weer open met een nieuwe ploeg. Tot de volgende positieve test. Vraag me soms af hoeveel ploegen ze wel niet hebben.

Versoepeling

Ondanks de huidige situatie worden de maatregelen van de lockdown deze maandag wel versoepeld. Uit economisch oogpunt. Het hele land gaat naar level 3. Met de aantekening, dat voor gebieden met veel besmettingen, de zogenaamde hotspots, andere restricties “kunnen” gaan gelden. Drie keer raden waar wij wonen. Maar goed. Vooralsnog mogen we van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds naar buiten. Een hele verruiming. Het zal de eerste dagen buiten wel rustig zijn, schat ik zo in. Verwacht namelijk, dat iedereen in de rij staat bij de drankenhandel. Van maandag tot en met donderdag mag er weer alcohol gekocht worden. Wel enkel voor consumptie thuis. Vrienden en andere familieleden mag je nog steeds niet ontvangen. Heb je lekker veel voor jezelf. Roken mag ook nog steeds niet. Net zoals dat kappers, restaurants, stranden, parken en alle landgrenzen gesloten blijven.

Spontane verrassing

De president had nog een spontane verrassing voor iedereen. Vanaf vandaag mogen alle gebedshuizen weer open. Of wel iedereen kan en mag weer naar de kerk, de moskee etc. Kleine restrictie is, dat het maar met maximaal vijftig personen tegelijkertijd mag. Kan dus dringen worden aan de deur. Vind het zelf een tikkeltje opmerkelijk, dat een surfer nog niet eens de zee op mag. Dat wandelen op het strand verboden is. Maar dat je wel met vijftig man in een afgesloten ruimte mag gaan zitten. Zou zelf zeggen, dat al die natuur hier zich uitermate goed leent voor een potje sociaal distantiëren. Maar dat ben ik. Het overkoepelende orgaan van de moskeeën, als je dat zo mag noemen, heeft als eerste besloten om de deuren nog een maand gesloten te houden. Vele andere godsdienstige organisaties volgen nu. We gaan het meemaken. Vooralsnog is het dus huil, bid, lach, (geen) werk en verwonder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *