Posted on Geef een reactie

Bregje’s Column: “Kaapstad en omgeving is in de ban van een pittig koudefront”

kinderen kaapstad

“Stay warm!” is hetgeen wat iedereen elkaar toewenst. Kaapstad en omgeving is in de ban van een pittig koudefront. Het is overdag maximaal 14 graden en ’s nachts maar de helft. Vier dagen vol met pittige buien en flinke stormen zijn aan dit koude weer voorafgegaan. Diverse bergen, ook de Tafelberg zijn bedekt met sneeuw. We zien de witte toppen vanuit ons huis. Rivieren lijken ineens volop te stromen en als je goed kijkt, zie je opmerkelijk veel watervallen verschijnen. Nu is koude een relatief begrip, maar ondertussen voelen deze temperaturen ook bij ons wat fris aan. Schrik niet. Maar we hebben afgelopen dagen zelfs een jas gedragen en ook nog eens een kop thee gedronken.

In huis voelt de temperatuur helemaal arctisch aan. En dat in het diepe zuiden. Geen centrale verwarming en slechte isolatie zijn daar debet aan. In de bar, achter in ons huis, ja je leest het goed, dit huis was voor ons bestemd, hebben we wel een openhaard. Maar om nu de hele dag in de kroeg te gaan zitten… Voetbal start pas om 16:00 uur. Dan hebben we ook nog elektrische vloerverwarming. Maar alleen in de gang. Waarom enkel daar denk ik dan weer. Bij ons zitten alleen de stoute kindjes daar. Had zelf gekozen voor de eet- en of woonkamer. Maar ik ben natuurlijk geen Afrikaan. Vanuit praktische overweging leven we nu dan maar vanuit de tv-kamer. Deze een na kleinste kamer van het huis heeft namelijk vloerbedekking. Zitten we dan met z’n allen, samen met een dekentje en een elektrische kachel. Naar boven gaan, doen we alleen nog maar semi-rennend. We loten erom wie naar de keuken moet en ook een bezoek aan de badkamer duurt alsmaar korter.

Hagel in de sportschool

Dat ook de Capetonians niet gewend zijn aan winterachtige weercondities, bleek wel toen op de sportschool (ik moest echt even opwarmen), een vrouw naast me verbaasd buiten naar de vallende neerslag keek. Dat had ze nog nooit gezien. Was dat echt hagel? Ik kon, dat als ervaringsdeskundige positief bevestigen. Was trouwens de eerste keer, dat ik daar enige vorm van aanspraak had. Het is namelijk niet de gewoonte om enige vorm van contact met elkaar te zoeken laat staan aan te gaan. Ander voorbeeld. Via social media wordt opgeroepen, wanneer je naar een gebied gaat waar sneeuw ligt, een handdoek mee te nemen of een zak hondenvoer. Jawel voor de “needy animals in these extreme weather conditions.” In Nederland zit men met 14 graden nog zonder enige vorm van schaamte op het terras. Mét hond. En wat denk je van al die koeien in de wei. Die worden bij die temperatuur echt niet allemaal acuut geëvacueerd en vertroeteld met een droge handdoek. De liefde voor de “furchildren” gaat hier ver. Een nat vachtje trekt men slecht. Dat afgelopen dagen maar liefst 4000 mensen door de storm hun huis (lees shack) zijn kwijtgeraakt, daar lees ik weer beduidend minder over.

Komende dagen trekt het koude weer verder Zuid-Afrika in. Al de regen draagt in ieder geval bij aan het verkleinen van de watertekorten. Sneeuw is daarvoor, weet ik nu, zelfs nog beter. Ondertussen stijgt komende dagen in de Kaap de temperatuur weer prettig boven de twintig graden. Was me m’n winter wel, die van week 27 in 2018.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *