Geplaatst op

Bregje’s Column: Jullie hebben de Paashaas in de tuin, wij apen en cobra’s

Ze kunnen ineens de weg oversteken. De allerjongsten hebben daar helemaal een handje van. En wanneer ze in de buurt van je huis komen, dan kan je maar beter snel je ramen en deuren sluiten. Anders slopen ze geheid de hele boel. Vergeet ook niet huisdieren en vuilnis binnen te zetten. Want ook daar zijn ze dol op. Het is oppassen geblazen. Met een groep bavianen in de buurt. Niet al te praktisch zo dicht bij de bewoonde wereld.

Nu denk je misschien aapjes zijn toch juist heel leuk en grappig?! Ja dolletjes inderdaad. Op een veilige afstand. Dichtbij zijn het rete-dominante primaten met enorme scherpe hoektanden. Groter dan van een leeuw. I rest my case.

Wij zitten binnen

Van negen tot vier worden ze dan ook begeleid door een aantal rangers. Uitgerust in camouflage kleding, zodat je ze amper ziet. Maar dan wel weer met heel opvallende rode waarschuwingsvlaggetjes. Soort van gecamoufleerde klaarovers zijn het. Buiten kantoortijden moeten de apen het zelf uitzoeken. Gelukkig zit de andere soort, de mensaap, door de avondklok vroeg binnen.

De witte haai is weer terug

Weet niet of het de tijd van het jaar is. Of dat het een gevolg van de lockdown is. Maar ook andere diersoorten drukken de laatste weken duidelijk hun stempel. Zo lijkt de grote witte haai weer terug te zijn. Ze waren lange tijd totaal afwezig. Waarschijnlijk als gevolg van overbevissing én twee slimme orka’s, genaamd Bak- en Stuurboord, die jacht op ze maakten. Enkel voor de lever trouwens. Die slurpten ze eruit. Met de rest deden ze niets. Onze zwart-witte vrienden zijn overduidelijk liefhebbers van “foie requin.” Het was dus niet zo gek, dat de witte haaien en masse besloten om even een baaitje verder te gaan zwemmen. Maar goed. Ze durven het schijnbaar weer aan. Daarbij zijn ze in gezelschap van opmerkelijk veel hamer- en bronzerhaaien. Dus alle surfers zijn gewaarschuwd.

Groep vissen de haven in

De walvissen hebben dan weer met z’n allen een grote groep vissen op stang gejaagd. Althans, dat wordt gedacht. Er is geen andere verklaring, waarom er anders zoveel vissen tegelijkertijd de haven van het toeristische Waterfront ingevlucht zijn. Vast niet voor de uitverkoop. Omdat ze allemaal hetzelfde toevluchtsoord kozen, zwemmen ze nu door zuurstofgebrek op hun ruggetje en zijn allesbehalve nog okselfris. Of wel heel de haven én de nabijgelegen omgeving stinkt naar rotte vis door toedoen van een stelletje baldadige walvissen.

De meest giftige cobra van Afrika

Tenslotte nog even de huis-, tuin- en keukendieren. Onze buren hadden ’n anderhalve meter lange Kaapse cobra op bezoek. De giftigste cobra van Afrika. Zonder behandeling leidt een beet binnen twee tot vijf uur tot de dood. Niet een gast waar je thuis op zit te wachten.

Helaas was er geen officiële “slangenpakker” beschikbaar. Maar het zou Afrika niet zijn wanneer er altijd wel een vrijwilliger is, die een dodelijke cobra wil verhuizen. Nu hoop ik alleen, dat die slang single was. Gezien het feit, dat er pasgeleden een kleintje platgereden op weg lag. Niet dat pa of moe hier in de buurt nog ergens letterlijk rondhangt. Wij kijken nu dan ook continu schichtig de boom in wanneer we wat horen ritselen. Gelukkig zijn het meestal gewoon de vogels, die ***duiven of een van de vier bij ons wonende eekhoorns. Klinkt trouwens als een heerlijk cobra-buffet. Maar dat terzijde.

Net kinderen

Wanneer je samenwoont met eekhoorns, dan leer je die knaagdieren ook wel kennen zeg. Vond ik ze eerst van die snoezige pluizige diertjes. Tegenwoordig weet ik dat ze continu ruzie hebben. Schel gillen en alleen maar rommel maken. Net bavianen. Eigenlijk. Of kinderen.