Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: ‘In Zuid-Afrika zijn er altijd rellen voor de vakantie’

kinderen zwembad

Wanneer je bijna drie jaar in Zuid-Afrika woont, ga je bepaalde patronen herkennen. Zo zijn er eigenlijk altijd rellen een paar dagen vóór de vakantie. Veel vakanties, dus vaak rellen. Meest populaire relonderwerp: onvrede over huisvesting. Ook dit keer was het raak. In Hout Bay. In de wijk waar voornamelijk kleurlingen wonen, die werkzaam zijn in de visserij. Een groep bewoners was het totaal niet eens met het bestemmingsplan van de gemeente. Hadden zij fijn op een stuk grond illegaal hun huis gebouwd, moesten ze daar weg in het kader van het algemene belang. Dat pikten ze niet. En wat doe je dan? Dan sleep je wat boten en wat banden naar een kruispunt. Barricadeer je de boel en zet je alles in de fik. Daarbij grijp je alles aan om naar de politie te gooien en of mee te schieten. De politie gaat dan massaal aan de overkant staan en schiet eerst met stun grenades en traangas terug. Later wat meer gericht. Dit herhaalt zich een aantal dagen, tot dat iedereen met vakantie gaat. Redelijk standaard.

Minder standaard zijn de vakanties van onze kinderen. Die beginnen altijd eerder en eindigen later dan de rest. Waarom? Geen idee. Zelfs de kinderen vinden, dat ze wat te veel vakantie hebben. Gelukkig organiseert de “art and craft” dame van school opvang bij haar thuis. Én dat vinden de kinderen toch een partijtje leuk. De halve klas zit er. De andere helft is naar Mauritius of op safari. Vind ik leuker. Maar wat ze daar zo fijn vinden, is dat er de hele ochtend (wel) met ze geknutseld wordt. Er is elke dag een poppenkastvoorstelling mét popcorn en biologische/vegan slushpuppy. Én er zijn honden en katten, die kunstjes kunnen. Op de tafels. Want bij haar thuis, daar mag alles.

Pippi Langkous

Het is eigenlijk net alsof ze naar Pippi Langkous zelf gaan. De dame ziet er ook zo uit. Haar kleding is van hetzelfde creatieve fabricaat en ze heeft hetzelfde knalrode haar. Alleen draagt zij het niet altijd in twee vlechten. Ze leeft net zoals Pippi in een geheel ander universum, dan dat wij doen. Al vond ik het hartstikke fijn, dat zij in het weekend, midden in de nacht op het strand ging mediteren voor wereldvrede. Heb haar daar hartelijk voor bedankt. Zag de start van de impeachment procedure van Trump daar toch echt als een direct resultaat van. En haar huis? Nagenoeg hetzelfde. Mist alleen een paard en ’n aapje. Kijkt uit over de baai en ligt in een kleurrijke buurt. Jawel midden in die wijk, waar de rellen waren.

Onze vakantie kon beginnen

De eerste dag konden we dan ook niet naar haar toe. Dat we ’s nachts nog het geschiet hoorden, was daar een duidelijk voorteken van. Teleurstelling alom. Maar ja, dit is Afrika hè?! Het is niet alleen maar mooi weer, dieren en lekker eten. Zo probeer je het in eerste instantie aan twee kleuters uit te leggen. Gelukkig bleek de volgende dag de situatie beter. Of wel, twee dolenthousiaste kinderen in de auto. Helaas hield de politie ons onderweg tegen. Kling en Klang gaven aan, dat ze weer onrust en de inzet van traangas verwachtten. Dan kan je denken, tranen zijn die kinderen van ons wel gewend. Daar worden ze hard van, maar dat doe je dan toch ook weer niet. Wederom met twee zwaar teleurgestelde kinderen naar huis. Top vakantie! Dag drie. We konden zigzaggend langs de verbrande barricades rijden. We zagen hoe het asfalt op diverse plekken zwaar verschroeid was en hoe medewerkers van de gemeente alle rommel aan het opruimen waren. De eerst zo boze buurtbewoners stonden bepakt en bezakt bij de taxistandplaats. Hun vakantie was begonnen. De rellen waren over. Onze vakantie kon beginnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *