Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: ‘I’m back en iedereen is weer naar school’

Ze gaan weer naar school! Na zes hele weken vakantie waren we daar allemaal ook wel weer aan toe. En met allemaal bedoel ik echt allemaal. Toch een soort teken, wanneer de kinderen op de eerste schooldag om half acht met rugzak en al, zelf in de auto gaan zitten. Althans daar vonden we ze, nadat we ze na het ontbijt ineens kwijt waren. Ze hadden nog net niet zelf de auto gestart.

Voor de duidelijkheid. Het is natuurlijk niet zo, dat ze een afschuwelijke tijd met ons hebben gehad. We hebben ze flink in de luren gelegd. Bedtijden werden flink verruimd en de zero-suiker policy van school hebben we flink geschonden. Daarnaast hebben we de nodige uitstapjes gemaakt. Niet eens allemaal culinair van aard. Zo kennen alle zeedieren van het aquarium en alle pinguïns ons nu bij naam. Én we weten voor altijd dat Alpaca’s tenen hebben en dat ze voornamelijk zacht van buiten zijn. Tussen al die kindvriendelijke activiteiten door zijn ook nog eens verjaar- en feestdagen gevierd en we hebben reuze gezellig bezoek gehad.

Getroffen door de buikgriep

Enig minpuntje was misschien, dat we met oud en nieuw gezamenlijk ten prooi vielen aan een pittig buikvirus. Wat met slechts 350 liter water op de teller voor ons én het bezoek al snel een hygiënische uitdaging werd. De waterrestricties mogen dan versoepeld zijn, maar dat wil natuurlijk niet zeggen, dat alle meters zijn aangepast. Het verminderen van het aantal beschikbare liters was elke keer zo gepiept, maar het upgraden is schijnbaar een ander verhaal. De medewerker van de gemeente gaf aan, dat het aanpassen van de meter een automatisch proces is, wat handmatig uitgevoerd moet worden. Juist ja. Enig voordeel van het virus was wel, dat we begin van het jaar de december-kilo’s weer kwijt waren.

Sommige scholen waren al begonnen

De meeste publieke scholen zijn trouwens twee weken geleden al begonnen. In de supermarkten hebben de kerstspullen dan ook plaats gemaakt voor de schooluniformen. Grijze rokjes, broeken en witte hemden. Best schattig en gegarandeerd 100% polyester. De zwarte schoenen zijn vanzelfsprekend ook van plastic. Bij de huidige hoge temperaturen geeft, dat misschien wat minder draagcomfort, maar het voordeel, is dat al het vuil er nagenoeg vanzelf afglijdt. En het droogt lekker snel. Dat is wel makkelijk, als je je maar één enkele set kan veroorloven.

70 Leerlingen op 1 Lerares

Bij de school van onze kinderen geen uniformen, maar dan weer wel mega-lange vakanties.
Maar als ik het plaatselijke nieuws nu zo lees, mag ik al blij zijn, dat ze sowieso naar school kunnen. In de arme gedeeltes van de Westkaap slijten honderden kinderen hun dagen in een opvangzaal. Er zijn schijnbaar dit jaar bovenmatig veel mensen met hun kinderen vanuit de Oostkaap naar de Westkaap gekomen. Daarnaast is vooraf inschrijven op een school niet gebruikelijk. Zo kan het dus gebeuren, dat er voor honderden kinderen simpelweg geen plaats is. Er zijn te weinig publieke scholen en daarnaast zijn de bestaande klassen al bommetje vol. Een klas van 70 leerlingen met 1 lerares heb ik voorbij zien komen. Zij heeft in ieder geval genoeg uitdaging in haar baan en kan waarschijnlijk wel een vakantie, zoals wij die hebben, gebruiken. Denk ik dan. Het is niet altijd eerlijk verdeeld in de wereld.

En in het kader van die laatste zin, draag ik deze column op aan Onno Maas. Een van mijn meest trouwe lezers. Hij is 7 januari overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *