Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Het onderwerp ‘Godsdienst’ moest in deze tijden toch even worden besproken

Toen we langs ‘n kerk reden, vroeg Kate wat dat toch voor ‘n gebouw was?! Met die klok erop?! Op gebied van godsdienst hebben we nog wat kennis en kunde in te halen. Ben ik opgevoed als een braaf katholiek meisje met dito bijbehorende verhalen en gangen naar de kerk. Godsdienst zegt onze kinderen weinig. Zeg eigenlijk maar niets. Dat bleek deze week maar weer eens toen ik aan de hand van de Lego Advent kalender én de kerststal het “advent” principe aan ze probeerde uit te leggen. Dat dat “kinneke” geboren werd, door konden ze nog wel in komen. De vraag of dat alle kamelen ook baby’s waren, heb ik genegeerd. Echter toen ik over de baby z’n echte vader begon. Over god. Toen staarden twee verontwaardigde snuitjes me aan. Is god een soort van “make belief” vroeg Kate. Ik was direct uitgepraat.

Ik kan de school ook deels de schuld geven. Daar wordt met Montessorische redenen niet over godsdienst gepraat. Zo kunnen kinderen met ‘n Christelijke, Boeddhistische of Islamitische achtergrond samenspelen zonder enig besef van verschil. Met als gevolg, dat je dan conversaties krijgt, waarbij het Islamitische jongetje zegt, dat hij volgend jaar weer naar “Turkey” gaat en het Boeddhistische meisje dan reageert met de opmerking, dat dat zielig is, omdat ze “Turkeys” opvullen en opeten. En dat het Islamitische jongetje vervolgens over bidden begint en onze grapjas zegt dat wij dat niet doen, omdat dat dat alleen voor bruine mensen is. Ergens snap ik wel waar hij dat vandaan heeft. We zien vaak groepen mensen in witte gewaden bij elkaar in het open veld zitten. Open veld klinkt heel idyllisch, maar dat kan net zo goed langs de snelweg of bij een stortplaats zijn. Sterker nog. Daar zitten ze dus juist vaak. Snap ik niets van. Heb je de meest mooie plekken met dito uitzichten. Kiezen ze standaard die vervuilde plekken uit. Enfin. Wij hebben de kinderen toen verteld, dat ze daar samen komen om te bidden. Dat bidden is blijkbaar wel blijven hangen.

Wederopstanding van een overleden man

Het geloof speelt in Zuid-Afrika een grote rol. Maar liefst 80% van de bevolking is Christen. Velen daarvan zijn lid zijn van een zwarte onafhankelijke kerk. Daar kent Zuid-Afrika er pakweg 3.000 van. Daar zitten een paar speciale tussen met predikanten, die wel hele bijzondere kunstjes kunnen. Ik noem een wederopstanding van een overleden man ten overstaan van duizenden verbaasde en euforische mensen. De priester viel achteraf door de mand, toen bleek dat de tot leven gewekte man, als twee druppels water leek op zijn afwezige cameraman. De uitvaartmaatschappij die gratis de kleding, lijkwagen en kist met reclame belettering had geregeld, was allesbehalve blij. Zij hebben de priester aangeklaagd. Ze vrezen reputatieschade. Snap ik. Dood is dood toch?! Daar mag je, wanneer je een uitvaartmaatschappij inzet toch tenminste vanuit gaan. De meeste blanken zijn weer lid van de Nederduitse gereformeerde Kerk. Daar gaat het ogenschijnlijk een stuk rustiger aan toe. Voor de schermen dan.

Engelenzang

Gezien de liefde voor god, is het dan ook niet zo gek, dat Kerst hier groots gevierd wordt. Voornamelijk op Kerstavond. Opmerkelijk vind ik, dat iedereen wel een beetje loopt te klagen over het feit, dat het in de zomer toch anders kerstvieren is. De werkelijkheid van heerlijke zonnige temperaturen en ‘n kerstbraai buiten is schijnbaar toch niet goed genoeg. Ze hebben de perceptie, dat de rest van de wereld samen in volle harmonie kerst viert met sneeuw, elven en engelengezang. Dat het merendeel verplicht chagrijnig binnen zit wegens het slechte weer en het bezoek, wordt geheel vergeten. Maar dat zal deze kerst anders zijn. Er is schijnbaar zoveel voor water gebeden, dat de weergoden en masse besloten hebben om ons van kerstavond tot op Boxing Day te bedelen met regenbuien. Winter in de zomer. Als ze nu net doen alsof die regen natte sneeuw is. Wordt het net echt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *