Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: ‘Het ombrengen van vrouwen, enkel omdat ze vrouwen zijn, moet een halt toegeroepen worden’

De Kaapse studente Uyinene Mrwetyana ging een pakket bij het postkantoor ophalen. De medewerker gaf aan, dat er een stroomstoring was. Hij vroeg haar of dat ze aan het eind van de middag terug kon komen. Dat deed ze. Hij was daar toen alleen. Hij heeft haar verkracht én met een weegschaal vermoord. Ze maakte het hem nogal moeilijk zei hij. Ze ging maar niet dood. Toen was het genoeg. Genoeg is genoeg, zeiden de vrouwen in Zuid-Afrika massaal.

Duizenden vrouwen zijn de straat op gegaan om de regering te bewegen maatregelen te nemen, om het geweld tegen vrouwen en kinderen te stoppen. “Gender based violence” en “femicide,” het doden van vrouwen, enkel omdat ze vrouwen zijn, moet een halt toegeroepen worden. Uyinene was die week en zelfs die dag namelijk niet de enige vrouw, die enkel omdat ze vrouw was, meedogenloos verkracht en vermoord werd. Zuid-Afrika heeft het hoogste cijfer verkrachtingen en geweldplegingen tegen vrouwen en kinderen ter wereld. Elke minuut van de dag wordt er een vrouw verkracht. Elke drie uur wordt er een vrouw vermoord. Net zoals duizend kinderen per jaar. Een op de drie vrouwen wordt tijdens haar leven seksueel misbruikt en een op de vier Zuid-Afrikaanse vrouwen wordt door haar partner geslagen.

Een borg van zestig euro

Met een beetje geluk wordt de misbruiker, verkrachter en of moordenaar nog wel eens opgepakt. Maar ze staan net zo snel weer buiten. Na betaling van een borg van ongeveer zestig euro. De hoogten of liever gezegd de laagten van de borgbedragen zijn een lachertje. Wanneer dit onderwerp niet zo serieus was geweest. Het is gezien het systeem dan ook niet vreemd, dat het aantal misdrijven zo hoog is. Daarbij komt ook nog eens, dat je als slachtoffer, weinig hulp van de politie hoeft te verwachten. Zwaar onderbemand en het meest corrupte onderdeel van de staat. Aangiftes worden vaak niet eens serieus genomen. Verkrachtings-kits zijn meer niet dan wel aanwezig en DNA-testuitslagen laten standaard op zich wachten.

Alle vrouwen kwamen samen

Enough is enough. Am I next? RIPUyinene. Waren dan ook de veel te lezen teksten. Op social media, geschreven op het gezicht of tijdens de samenkomst van duizenden vrouwen in Kaapstad. Het was indrukwekkend hoe in ‘n verdeeld land, zwarte, blanke en gekleurde vrouwen samen kwamen met eenzelfde doel. Zie ik de mannen niet doen. Tijdens de massale samenkomst heeft president Ramaphosa de menigte toegesproken en aangegeven die avond nog met een officiële verklaring te komen. Dat het nationale omroepbedrijf toen de verkeerde rede van de man uitzond, dat was even jammer. Maar goed. De president heeft aangegeven, dat het hoge aantal van gewelddadige misdrijven gericht tegen vrouwen en kinderen alleen maar omschreven kan worden als een landelijke crisis gelijkend aan oorlog. Vrouwen staan in Zuid-Afrika helaas dagelijks bloot aan bedreiging en seksueel geweld. Dit is een probleem voor vrouwen. Vóór vrouwen. Niet ván vrouwen. Het is een probleem ván de mannen. En dat moet erkent worden.

Als reactie op deze landelijke crisis is er een noodplan opgesteld, dat zich geheel richt op “genderbased” geweld. Kortgezegd bestaat het plan uit het nemen van preventiemaatregelen, zorg voor de slachtoffers, maatregelen om de economische macht van vrouwen te verbeteren én het aanpassen van het juridische systeem. Zo zal het borg-systeem voor verkrachters en moordenaars van vrouwen en kinderen verdwijnen. Vervroegd vrijkomen is er ook niet meer bij. Levenslang wordt echt levenslang. En er komt een mediacampagne. Een uitgebreid trainingsprogramma. Etc. etc. Hopelijk gaan al deze plannen bijdragen aan een algemene gedragsverandering bij het mannelijke gedeelte van de bevolking. Mannen moeten hier gaan beseffen, dat geweld tegen vrouwen en kinderen niet acceptabel is. Dat gewelddadig gedrag consequenties heeft. Gevolgen, die ook zíj nu moeten dragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *