Posted on Geef een reactie

Bregje’s Column: “Het is winter in Zuid-Afrika, althans, het is moeilijk te geloven”

regenboog kaapstad

Het is winter in Zuid-Afrika. Én dat is met momenten amper te geloven. As we speak staat er 28 graden op de teller. De wind voelt opvallend warm. Die warme föhn is meestal een voorbode voor ‘n flinke storm. Het botsen van warme lucht met koude lucht komende vanuit de Zuidpool zorgt altijd wel voor ‘n meteorologische spektakelstuk. Het is niet zo, dat wij op een warme winterdag direct weer in onze zwemkledij schieten. Daarvoor is het voor ons gevoelsmatig toch te veel “winter.” In Nederland zouden wij deze periode trouwens “een heel goed voorjaar” of een “heel lekker najaar” noemen.

De Zuid-Afrikaan trekt ongeacht de temperatuur standaard bij het ingaan van de herfst z’n warme jas aan én zet z’n muts op. Daarbij worden de voeten opvallend vaak in het heel niet meegenomen. Ik krijg het bij de aanblik van al die synthetische bedekking al warm genoeg. Terwijl ik op de sportschool in m’n luchtige sportkledij sta, staat er naast me iemand met een donzen jas aan. En die jas blijft dan ook aan hè?! Zelfs in restaurants. Was me al eerder opgevallen, dat ze daar amper garderobes hebben. Iedereen gaat met zijn of haar jas aan aan tafel zitten. Voor de rest van de avond ziet het er net uit alsof men elk moment kan vertrekken. Nu kan je denken, dat het in een restaurant misschien koud kan zijn. Is toch Afrika. Nee hoor! De houthaard staat altijd op standje oorlog. Brengt me op de tip dat je hier nooit een romantisch tafeltje bij de haard moet boeken. Tenzij je geroosterd wilt worden of de duivel zelf bent.

Continu omkleden

In de winter zijn wij ons continu aan het omkleden. In de ochtend is het gewoon koud tot zeer fris te noemen. De huizen zijn niet of nauwelijks geïsoleerd en van dubbel glas heeft niemand schijnbaar nog ooit gehoord. Verwarming is naast vloerverwarming eigenlijk niet aanwezig. Goed functionerende tochtgaten daarentegen wel. Naarmate de zon in de ochtend gaat schijnen, loopt de temperatuur op. De sjaals of vesten verdwijnen dan. De middag voelt als een warme voorjaarsdag en dan gaat de volgende laag kleding uit. Tot dat de zon weer vroeg in de avond ondergaat, dan wordt het direct koud en worden de lagen weer opgebouwd. De temperatuursverandering gaat zo snel, dat ik om 17:00 uur nog een gin-tonic overweeg en 45 minuten later uur alleen nog maar aan rode wijn kan denken. Een pakkend voorbeeld, waar menigeen zich in kan verplaatsen toch?!

Maar naast de opvallend warme dagen, zijn er in deze periode ook genoeg dagen dat het gewoon de hele dag regent. Plenst. En die regen is gezien de huidige watertekorten héél erg nodig. De aankomende buien worden dan ook door iedereen feestelijk onthaald. Glorious pooring rain is wat iedereen wil. Het huidige en gemiddelde level van de dammen bedraagt nu 30%. Pas bij een level van 80% zullen de eerste waterrestricties verdwijnen. Verwachting is dat pas na drie opeenvolgende regenachtige winters, de situatie weer enigszins normaal zal zijn. Wat dat hier ook moge zijn. Ondertussen redden wij onszelf wel. De kortste dag hebben wij immers 21 juni a.s. alweer achter de rug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *