Geplaatst op 1 Reactie

Bregje’s Column: Geen Nederlanders naar Zuid-Afrika

De eerste schok van deze week, was ‘n aardbeving met een kracht van zes op de schaal van Richter. Gelukkig lag het episch centrum in zee. Zo’n 1.600 kilometer van Kaapstad vandaan. Maar de beweging van de aarde was in de stad voelbaar. Twee onafhankelijke schokken volgden. Dit keer wel op land. Schijnbaar ligt er hier één breuklijn. Niet geheel onverwachts heeft de overheid juist op die lijn een kerncentrale gebouwd. Maar ach. Die doet het toch amper. Door het nalatige onderhoud.

De tweede schok was de persconferentie inzake de lijst van de hoge risicolanden, waarvan de inwoners niet naar Zuid-Afrika mogen afreizen. Kleine acht uur voor de opening van de internationale grenzen, werd die lijst dan eindelijk bekend gemaakt. Nou ja bekend. Het ging op z’n Afrikaans. De minister las via z’n zakjapanner een voor een de landen voor. Hij begon met alle landen beginnende met een D en sloeg toen nog een half alfabet over. Gelukkig kwamen ze daar tijdens de persconferentie zelf ook achter. Alsnog volgden een paar gemiste kolommen. Maar naar de landen beginnende met de letter A tot en met C bleef het lang gissen. Behalve dan naar het land China. Daarvan werd meteen pertinent duidelijk gemaakt, dat het een laag risicoland is. Wat hadden zij het virus goed onder controle gehouden. Pardon? Door dat juist niet te doen, zit de hele wereld in deze penarie. Maar goed, kom hier niet aan de Chinezen. Zij zijn immers voor de helft eigenaar van het land. In leningen, maar dat komt vast goed. Alle Afrikanen worden ook standaard toegelaten. Allemaal “low risk” landen. Nogmaals. Het komt vast goed.

Songfestival

De lijst van verboden landen bestond totaal uit zestig landen. Leek het Eurovisie Songfestival wel. Met de nodige verrassingen. Spanje, Italië en Duitsland ontbreken. Monaco is na de persconferentie van de lijst afgehaald. Krijg je wanneer de prinses aldaar van Zuid-Afrikaanse afkomst is. Frans-Polynesië en de Virgin Eilanden zijn tegelijkertijd geschrapt. Vast favoriete vakantieadresjes. Palestina is door de Zuid-Afrikanen officieel erkend als land. Staat op de lijst. Net zoals Nederland. Dit houdt dus in, dat Nederlanders niet naar Zuid-Afrika kunnen reizen. De toeristen, die nog wel mogen komen, moeten bij binnenkomst tenminste een recente negatieve covid-test overleggen. Dan denk ik, wanneer elke toerist dat doet, dan is er toch weinig aan het handje. Komt er ook nog eens wat geld het land binnen, in plaats van dat het alleen maar illegaal het land uitvliegt.

Meer alcohol dan mijn lever

Gelukkig zijn er hier ook dingen die wel goed gaan. Zo zijn wij sinds maart al gewend, dat bij het binnentreden van elke openbare ruimte onze handen ontsmet worden. Op een gemiddelde dag krijgen mijn handen meer alcohol te verwerken, dan mijn lever. Tevens wordt overal je temperatuur gemeten. Daar moet ik wel eerlijk bij zeggen, dat ik wat te vaak temperaturen heb gehoord, waarbij ik afvroeg of mijn gezelschap niet al klinisch dood was. En te pas en te onpas moeten we onze gegevens achterlaten. Zodat ze contact met ons op kunnen nemen wanneer een covid-geval in onze nabijheid is geweest. Nog niet gebeurd. En dat bevestigt de verplichte covid-app. De mondkapjes dragen wij ook al maanden verplicht. De kinderen moeten er zelfs buiten mee sporten. Dat vind ik dan wel weer een beetje zielig. Maar zo komen ze wel boven de standaard lichaamstemperatuur. Gezien de ervaring, nog even wat persoonlijke tips bij het dragen van mondkapjes. Vergeet de lippenstift. Standaard beginnersfoutje. En vermijd pittige pepermuntjes. En ongeacht de soort, mondkapjes hebben één gemeenschappelijke deler. Ze zitten allemaal belabberd. Maar hoe dan ook, ik weet zeker, dat het dragen een verschil maakt. Zo voelt het althans wel.

1 gedachte over “Bregje’s Column: Geen Nederlanders naar Zuid-Afrika

  1. Bolian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *