Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: ‘Geen blokje om of rondje bouwmarkt en geen warme afhaalmaaltijden’

Hoogtepunt! Er kwam een helikopter heel laag over. En oh ja, ik had ook nog ‘n onderonsje met zwervers. Toen ik het vuilnis buitenzette. Ze kwamen mijn kant opgelopen. Heb gevraagd of dat ze even wilden wachten, tot dat ik weer binnen was. Doen we! Riepen ze uitermate vriendelijk terug. Zij waren vast ook blij om weer eens wat levends op straat te zien. Dat de vuilnisophaaldienst langs kwam was ook een teken van ander leven.

Volgende week kleed ik me voor die heugelijke gebeurtenis weer eens leuk aan. Voor de rest was het rustig en overzichtelijk. Bijna vier weken zijn we de deur niet uit geweest. Wij moeten écht verplicht thuisblijven. Wij mogen niet even een wandeling maken of een stukje joggen. Of naar een bouwmarkt. Niet dat wij daar wat te zoeken hebben, maar toch. Het strand was sowieso al voor de lockdown verboden terrein. Je mag zelfs je hond niet uitlaten. Die van ons zit dus ook verplicht met ons binnen. Of wij met haar?

Total Lockdown

Deze lockdown is totaal. Online kan er niets gekocht worden. Alle restaurants zijn dicht. Er zijn geen afhaalmogelijkheden. Alleen de supermarkten zijn open. Enkel voor essentiële goederen. Gelukkig valt daar sinds deze week wel babykleding onder. Verkoop van alcohol en sigaretten blijft nog steeds verboden. Tot veler verdriet. Na vier weken lijkt bij iedereen de voorraad wel op. Concludeer ik na diverse noodoproepen ontvangen te hebben. En alsof dat allemaal nog niet erg genoeg was. Zijn de gebraden kippen bij de supermarkt nu ook nog eens verboden. Blijft voor de standaard Zuid-Afrikaan weinig over. Bereide warme maaltijden mogen niet, ook niet in een supermarkt, verkocht worden. Werd deze week nog even benadrukt. Met de bijbehorende opmerking dat er onderzocht wordt of datzelfde gaat gelden voor bevroren maaltijden. Zoals pizza’s. Het is dus homeschooling én -cooking. Ben er nog niet helemaal uit, naar welke mijn voorkeur uitgaat.

“Drieduizend”

Deze lockdown is niet intelligent. Of misschien toch een beetje? Het lijkt alsof de extreemheid van de pandemie vooralsnog aan Zuid-Afrika voorbijgaat. Of is dat schijn? Hoe dan ook, met “maar” drieduizend ziektegevallen is het middel nu al erger dan de kwaal. De totale afsluiting is funnest voor Zuid-Afrika’s economie én haar arme bevolking. Normaliter heeft al meer dan de helft van de bevolking dagelijks te weinig te eten. Laat staan hoe de situatie is, nu dagverdieners al weken niets meer verdienen. En voor vele kinderen hun enige maaltijd per dag is komen te vervallen, omdat ze niet meer naar school gaan. De nood wordt met de dag groter. Merk je aan alles. De plunderingen nemen toe. Niet alleen bij slijterijen. Ook de voordeligere supermarkten in de armere wijken zijn aan de buurt. Vaak zijn het de winkels, die ineens gesloten zijn, omdat er een medewerker positief getest is. Zo’n sluiting heeft als gevolg, dat duizenden mensen geen toegang meer tot eten hebben. Van het een komt dan al heel snel het ander.

Voedselpakketten

Helaas laten de door de overheid beloofde voedselpakketten nogal op zich wachten. Die pakketten zijn een belachelijk groot succes, zou Ivo Niehe zeggen. Pakweg negenduizend mensen bellen daarvoor de overheid. Per uur. Gelukkig zijn er veel vrijwillige organisaties, die nu met man en macht voedselpakketten aan het samenstellen zijn. Zo ook waar wij wonen. Daar zijn in anderhalve dag zo’n dertig ton aan groenten en een half miljoen appels, samen met andere gratis ter beschikking gestelde producten in een plastic tasje gegaan. Om zo meer dan vijfduizend families te helpen. Vind ik indrukwekkend. Het is gezien alle ellende, mooi om te zien hoe in tijden van nood een gemeenschap toch kan samenkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *