Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Er klopt iets niet

Van crisis naar ramp las ik ergens. Dat vat de huidige situatie in Zuid-Afrika treffend samen. Met bijna een half miljoen besmettingen staat Zuid-Afrika nu stevig in de top vijf van landen met de meeste besmettingen. De regering heeft gereageerd met weer een aantal bijzondere maatregelen. Zoals alleen zij maar kunnen. Naast de avondklok is ook het alcoholverbod weer snoeihard terug. Met directe ingang. Hamsteren was er niet bij. Genadeslag voor de wijnindustrie en funest voor de meeste restaurants. Zij waren na drie maanden net weer open. Met maar ‘n paar toegestane tafeltjes, ‘n alcoholverbod en ‘n avondklok valt er weinig te verdienen. Laat staan dat ze zo hun achterstand in kunnen lopen. Veel restaurants sluiten dan ook noodgedwongen hun deuren. Een op de vijf wine-estates zal verdwijnen.

Lokaal en internationaal toerisme is ook nog steeds verboden. Duizenden mensen, die in deze industrie werkzaam zijn, hebben al sinds maart nul inkomen. Ziet ernaar uit, dat dat ook nog wel een tijdje zo blijft. Maar gelukkig mogen de befaamde taxibusjes weer met 100% bezetting rondrijden. Of wel je mag weer met twaalf personen op elkaar gepropt in ’n busje zitten. Wel enkele voorwaarden: afstand maximaal 200 km en raampje moet op een kier. De taxi-maffia baalde stiekem een beetje. Normaal is de bezetting zo’n 300%. De schoen begint toch een beetje te wringen. Hoe kan het zo zijn, dat je wel als sardientjes in een blik in een taxi mag zitten, maar niet in een open safari-auto in een natuurpark? Dat je wel met vijftigen in een kerk mag zitten, maar niet met z’n tweeën aan een gedesinfecteerde tafel in een restaurant met een glaasje wijn? Dat je wel een casino kan bezoeken, maar niet je familieleden thuis? En dat het strand nog steeds verboden terrein is?

In geen velden of wegen

Het klopt niet. Net zoals dat de vreedzame demonstraties van radeloze restaurateurs en mensen werkzaam in het toerisme gewelddadig door de politie met stungranaten en waterkannonnen beantwoord werd. Terwijl bij de dagelijkse en zeer gewelddadige rellen bij de belangrijkste toegangswegen van Kaapstad, de politie in geen velden of wegen te bekennen is. Of dat sigaretten nog steeds verboden zijn. Terwijl duidelijk aangetoond is dat de prijs op de illegale markt 300% gestegen is en sigaretten hetzelfde percentage meer gedeeld worden. En dat “zollen” voorkomen was zogenaamd het doel van het verbod. Nee, nu loopt Zuid-Afrika niet alleen enorm veel belastinggeld mis, maar werkt ook mee aan een illegale markt.

Het raakt ook hun families

De maatregelen zijn niet alleen irreëel, maar ook draconisch. Het middel is erger dan de kwaal. De restaurantindustrie, de wijnindustrie en het toerisme zijn industrieën, die miljoenen mensen van werk voorzien. Het zijn niet alleen de koks, de wijnmakers of de reisagenten die nu werkeloos raken. Het raakt ook hun families. Toeleveranciers. Boeren. Honderdduizenden mensen zullen minder tot geen inkomsten meer hebben. Met geen zicht op ander werk. Ze zullen hongerlijden in een land met een werkeloosheidscijfer van 50%. Enkel omdat het ANC pertinent haar politieke zin wil doordrijven.

Dat blijkt ook uit het feit, dat ze wederom besloten hebben om de publieke scholen te sluiten. Ongeacht het wetenschappelijk advies aan de regering, dat dat niet nodig is, hebben de vakbonden hun zin gekregen. Een puur politieke beslissing, waarmee ze miljoenen kinderen het recht op onderwijs ontnemen. Terwijl privéscholen gewoon openblijven. Je begrijpt dat dit het overbruggen van de bestaande verschillen niet ten goede komt. Betrap mij erop, dat ik soms denk, dat ze dat ook helemaal niet willen. Want waarom zou je anders moedwillig aan een alcoholverbod of verbod op toerisme verblijven vasthouden met als gevolg, dat hele industrieën, die Zuid-Afrika altijd zoveel gebracht hebben, totaal instorten. Terwijl je ondertussen helemaal niets doet aan het feit dat hulpfondsen leeggeroofd worden door partijleden. Je kan niet alleen Corona de schuld geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *