Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: ‘Eerste Kerstdag liep in het water’

Wij hebben een traditie. Wij gaan elk jaar op Eerste Kerstdag lunchen bij hetzelfde restaurant. Dat doen we al tien jaar. Reserveren we ook nog eens dezelfde tafel. Het is dat ze de kaart en de prijzen veranderd hebben, anders hadden we ook nog hetzelfde gegeten. Maar goed. Naast het restaurant vertrekken de boten voor de rondtochten door de haven. Wordt door de lokale bevolking en masse gebruik van gemaakt. Rijen dik staat men in hun beste synthetische goed opgesteld. Heel netjes. In een rij. Het lijkt erop, dat het hele jaar gespaard is, voor dit hoogtepunt. Opmerkelijk is, dat het vooral groepen zijn. Groepen vrouwen met kinderen. Of juist alleen mannen. De standaardgezinnen zijn overduidelijk in de minderheid.

Dat zegt waarschijnlijk wel iets over de bevolkingssamenstelling. Voordat de boot betreden wordt, vindt er eerst een uitgebreide fotosessie plaats. De sessie van het Koninklijk Huis verbleekt daar totaal bij. Vooraf worden de lippen nogmaals fel gestift. Het nieuwe “feestdagen-haar” wordt nog even extra opgedoft. Net zoals de boezem. En de overduidelijk aanwezige bibs-partij krijgt de hoofdrol. Waarbij ik dan altijd denk, dat dat toch maar weer eens bewijst, dat je van de hele dag papeten, niet afvalt. Enfin. Het ritueel van elkaar uitgebreid fotograferen herhaalt zich op de boot. Waarbij het thema daar dan weer meer Titantic lijkt te zijn. Na ’n kleine dertig minuten is de boot weer terug en herhaalt het gehele proces zich weer met de nieuwe al klaarstaande groep. Wij kijken onze ogen uit.

Geen foute kersttruien dit jaar

Was voorheen overduidelijk de trend om met kerstmutsjes op te lopen. De laatste jaren is, dat verschoven via die foute foute en allesbehalve nog originele kersttruien naar geheel matchende kleding. Slash pyjama’s. Tot dit jaar. Dit jaar was het ineens regenkleding. Want ho ho ho! Wat kwam de regen met bakken uit de hemel vallen zeg. Van kerstavond tot en met Tweede Kerstdag was het ineens winter in de zomer. Wat toch heel sneu is wanneer je je bedenkt, dat de meerderheid van de bevolking alleen op Eerste Kerstdag, ok ook met Nieuwjaarsdag, vrij is. Naast het maken van een rondvaart is het met z’n allen naar het strand gaan dé andere algemene gewoonte. De stranden, die normaliter door zo’n miljoen mensen bezocht worden, waren dan ook angstvallig leeg. Vanzelfsprekend had het slechte weer ook desastreuse gevolgen voor de horeca. Zij zijn in deze tijd geheel ingericht op buiten. Niet op binnen. Bleek maar weer toen in ons overboekte restaurant diverse tafels ook nog eens onbruikbaar werden, omdat het dak zo lekte. Voor de toeristen was het ook wel een beetje sneu. Zij hadden het zich vast anders voorgesteld. Al klaagden de Noren, die naast ons zaten, nog steeds niet.

Een zomers Oud en Nieuw

Voor de natuur en alle waterdammen was alle regen dan wel weer heel goed. Die stroomden al bijna over. Dus dat gepaniek over aankomende watertekorten, daar kunnen ze nu wel mee ophouden. Sowieso is het échte probleem nog steeds het tekort aan elektriciteit. Het “loadshedden” is door de president tot medio januari even opgeschort. Omdat niemand tijdens de feestdagen in het donker moet zitten. Zei hij nog. Dat iedereen op vakantie is. Lijkt mij meer de reden. Al schijnen alle verloven bij het elektriciteitsbedrijf wel ingetrokken te zijn. Zal vast een enorme bijdrage leveren aan de al dramatische werknemerstevredenheid daar. Wij maken ons nu op voor ’n wel zomers Oud en Nieuw. “De complimenten van het seizoen,” zeggen ze wanneer je ergens binnenkomt. Begrijp eigenlijk helemaal niet wat ze daar nu precies mee bedoelen. Maar vind het wel aardig. Zo van het seizoen. Want dat seizoen heeft nog wel wat goed te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *