Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: Een lege huishoudportemonnee

Dag weetikhoeveel van de lockdown. Laat ik positief beginnen. We hebben gretig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om weer eten te kunnen bestellen. En de ochtendwandelingen zijn, wanneer je ein-de-lijk je bed uit bent, ook best fijn. Maar voor de rest is de rek er wel een beetje uit. Merk ik aan iedereen. Mentaal. Financieel. Wijntechnisch. De onrust neemt toe. Zorgwekkende ontwikkeling is, dat het lijkt alsof het ANC, deze pandemie gebruikt om politieke doelstellingen door te drukken. Dat ga ik uitleggen. De regering heeft een bedrag van ongeveer vierentwintig miljard euro ter beschikking gesteld om het Corona- virus én alle gevolgen te lijf te gaan. Vanzelfsprekend is het IMF en de Wereldbank gevraagd om financieel even bij te springen. Huishoudportemonneetje is hier wel leeg.

Het bedrag wordt besteed aan de gezondheidszorg. Maar ook aan diverse steunmaatregelen. Om zo de financieel getroffenen (letterlijk) de winter door te helpen. Denk aan de vele mensen, die werkloos zijn geworden. Of bedrijven, wiens bedrijfsvoering geheel stil is komen te liggen. Én dat zijn er nogal wat. Naast alle miljoenen mensen, die nu al geen eten meer hebben. Krijg je wanneer je een wankele economie totaal stillegt. Je er dan ook nog eens voor kiest om enkel de verkoop van essentiële goederen toe te staan. De gehele tabaks- én florerende wijnindustrie de nek omdraait en e-commerce activiteiten verbiedt. Omdat dat niet eerlijk zou zijn voor de Spaza-shops. Dat zijn kleine winkeltjes aan huis in townships. Nee zeg. Laten we daar lekker met z’n allen in de rij gaan staan. Maar goed. Terug naar dat steunpakket.

Nog meer werklozen door de crisis

Wat blijkt nu? Enkel bedrijven met zwarte eigenaren komen in aanmerking voor een financiële tegemoetkoming. Geheel conform de BBE-politiek. BBE staat voor “Black Economic Empowerment”. Of wel Zuid-Afrikanen met een zwarte huidskleur eerst. En in tijden van crisis, dus ook alleen. Met als gevolg, dat je als blanke eigenaar van een bedrijf, geen vergoeding krijgt. Het wordt nog erger. Want ook de zwarte mensen, die voor bedrijf met een blanke eigenaar werken, krijgen geen vergoeding. Ook al hebben zij altijd premies aan een soort van werkloosheidsfonds betaald. Het werken voor een blanke eigenaar wordt, dus geheel afgestraft. Lijkt mij toch niet dat het IMF of de Wereldbank achter deze politiek moet willen staan. Ben er helemaal voor dat er geïnvesteerd moet worden, om de ongelijkheid in dit land op te lossen. Maar dat doe je niet door moedwillig groepen uit te sluiten. Of voor een bepaalde groep een andere maatstaf te hanteren. Volgens mij heet dat discriminatie. Daarbij lijkt mij deze werkwijze ook nogal kortzichtig. Door de blanken eigenaren uit te sluiten, zullen velen het financieel niet meer redden. Met als gevolg, bedrijfssluitingen en nog meer zwarte werknemers, die hun baan verliezen. Nog meer werklozen, daar zit dit land echt niet op te wachten.

Vrijlaten

Zal komende tijd bij het lokale UWV-loket sowieso wel wat drukker worden. Want de president heeft besloten om negentienduizend gevangenen vervroegd vrij te laten. Om zo de besmettingen in de overbevolkte gevangenissen tegen te gaan. Ik ga er gemakshalve vanuit, dat deze zogenaamde “kleine criminelen, omdat ze niet anders konden” niet meteen een baan hebben. Bij een landelijk werkeloosheidscijfer van vijftig procent. Ben dus benieuwd wat ze wél zullen gaan doen. Door deze maatregel komt er in de gevangenis wel weer wat plaats vrij. Voor bijvoorbeeld personen, die de lock down regels overtreden. Zo zijn er twee ouders van een peuter het strand opgerend. Om achter hun wegrennende kind aan te gaan. Dat mag niet. Strand is verboden terrein. Zij zijn dan meteen in de boeien geslagen en naar het politiebureau vervoerd. Moet niet veel gekker worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *