Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: De wereld gaat langzaam open, Zuid-Afrika niet

Terwijl het lijkt alsof de wereld weer een beetje opengaat, zit Zuid-Afrika nog steeds muurvast in haar lockdown. Vanavond spreekt de president. Ben benieuwd hoeveel te laat hij dit keer is. Én of de beloofde verlichting van level 4 naar 3 plaats gaat vinden. Voor de details zal hij het hele podium wel weer aan zijn ministers geven. Die ministers houden het land goed bezig. Mevrouw Zuma spant daarbij de kroon.

In haar hoedanigheid van minister wil zij, dat het alcohol- en het rookverbod zeker tot level 1 van kracht blijft. Geen “zol” en geen gelimiteerde toegang tot drank wat haar betreft. Zij gaf dat advies ook aan de Nationale Corona Commando Raad. Nu zou je kunnen denken, dat zij het wel weet als de minister van gezondheid. Maar dat is zij helemaal niet. Zij is van bestuur en traditionele zaken. Wat ze wel is, is de voorzitter. Van die raad ja. Ik geef ook graag advies aan mijzelf. Wie er nog meer in die raad zitten en wat zij daar allemaal bekokstoven, is onduidelijk. Geeft ze geen antwoord op. Sowieso geeft ze niet graag antwoorden. Ook niet aan het parlement. Daar komt ze weinig. En als ze al komt, gaat ze wegens andere werkzaamheden eerder weg. Een ministersfunctie laat zich natuurlijk moeilijk combineren met zo’n drukke functie in de illegale sigarettenhandel.

2021

Wie eindelijk ook eens kwam opdraven was de minister van Onderwijs. Ben de tel kwijt hoe vaak zij haar persconferentie heeft verzet. Ze begon met het nieuws hoeveel duizend scholen tijdens de lockdown geplunderd of in de fik gestoken zijn. Om vervolgens aan te geven, dat scholieren, die in het laatste jaar van de lagere én in het laatste jaar van de middelbare school zitten, begin juni weer naar school mogen. De nieuwe schoolkalender wordt nog bekend gemaakt. Gezien haar tempo, mag ik hopen, dat ze het jaar 2021 redt. En niet samenwerkt met het licht, wat uitrekende, dat in september er in Zuid-Afrika wel eens twaalf miljoen Corona-gevallen zouden kunnen zijn. Wereldwijd zijn het er nu vijf. Maar goed. Omdat onze kinderen niet op een publieke school zitten, gelden er schijnbaar andere regels. Zij kunnen over twee weken gewoon weer naar school. Hoe? Dat moet nog duidelijk worden. Eerst even vakantie.

West-Kaap

Ergens vind ik het wel raar, dat juist nu wanneer we op de piek van het aantal besmettingen zitten, het naar schoolgaan ongeveer het enige is wat kan én mag. Er ontwikkelen zich, zoals ze zeggen, duidelijke hotspots in het land. Net daar waar de townships zijn. Én er getest is. De West-Kaap steekt er met kop en schouders bovenuit. In Limpopo hebben ze amper getest en daar zijn ook amper gevallen. Mooi hè?! Hoe dat dan werkt. Over het algemeen vallen de aantallen mij mee. In die West-Kaap, een gebied met ongeveer zes miljoen mensen. Waar notabene veel mensen dicht op elkaar leven en er grote aantallen zijn met een sterk verminderde weerstand door Tuberculose of AIDS/HIV, daar zijn nog geen driehonderdmensen aan het Corona-virus overleden. De afgelopen drie maanden hè?
Denk dat we niet moeten vergeten hoe sterk de mensen hier zijn. Wanneer je in een tochtige shack in een township woont. Omringd door rondslingerend afval. Daar waar het enige water wat stroomt, het rioleringswater is. Waar je dagelijks met je blote voeten doorheen moet lopen, om bij de gedeelde wc’s te komen. Als je dat gewend bent. Wanneer dat je normale leven is. Dan moet je wel een sterk gestel hebben en kan het niet anders, dat je minder vatbaar bent voor het virus. Zo lang je maar geen legale sigaretten, drank of zomerkleding koopt. Of op het strand komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *