Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: De vakantie hier betekent dat de hulp vertrekt en dat is even wennen

zomervakantie

Je weet weer dat je in Afrika woont, wanneer de hulp de oude jaarplanner mee naar huis neemt. Ze vond hem mooi. Omdat het mij niet zo’n geslaagd idee leek, dat ze de agenda van 2018 als leidraad voor haar planning van 2019 ging gebruiken, hebben we haar ook maar de nieuwste versie gegeven. Niet dat de reuze jaarplanning van plastic, nu echt heel handig is. Want bij elke activiteit, die je erop schrijft, mits de bijgeleverde pen het doet, wis je met diezelfde hand een afspraak in de andere maand. Het houdt ons leven wel spannend.

Zo vragen wij ons wekelijks wel een keertje af, wat die vlek of die onduidelijke afkorting op die dag nu ook alweer precies betekende. De planning is er eigenlijk hoofdzakelijk voor om op de hoogte te blijven van alle publieke feestdagen én de vakanties van de kinderen. Wat ongeveer 2/3de van de planning bestrijkt.

Interne probleempjes

Het is dan ook niet verbazingweekend, dat wij ons nu in de vakantieperiode begeven. Waarbij “vakantie” wat mij betreft tussen aanhalingstekens kan staan. Onze hulp heeft morgen haar laatste dag en dan zullen wij de komende periode zelf aan de slag moeten. Opruimen doe ik nog steeds als een dolle, maar het is toch al even geleden, dat ik stof gezogen of gestreken heb. Daarbij hebben we ook nog eens rekening te houden met een andere planning. Die van het nationale elektriciteitsbedrijf. Daar zijn, zacht gezegd, wat interne probleempjes. Ik noem wat corruptie, wat mismanagement en wat nepotisme. Met als gevolg dat er nu een tekort aan kolen is (?) en te weinig aan elektriciteit.

De voorraad aan elektriciteit moet dan ook op tijden verdeeld worden. “Loadshedding” noemen ze dat. Dit gaat aan de hand van een schema, waarbij per stadium aangegeven is welke buurt, op welke dag en tussen welke tijden afgesloten wordt van elektriciteit. Maar ondanks dat zeer ingenieuze schema blijft het altijd nog wat spannend. Want het elektriciteitsbedrijf is ook wat wispelturig van aard. Zo hebben we het al meerdere dagen meegemaakt, dat het “loadshedden” wel, of toch niet, of niet tot weer wel, doorging.

Roestig hekje

Terwijl het toch echt handig is om het van tevoren wél te weten. Het is in geval van geen elektriciteit namelijk zeer aanbevelingswaardig om de auto buiten de elektrische garage en buiten het elektrische hek te parkeren. Wil je nog weg kunnen. Of dat je de sleutel bij je hebt van ene niet elektrische roestige hekje. Wil je nog binnen komen. Laat staan, dat je de kaarsen vindt én aansteekt, voordat het pikkedonker is.

Boodschappen hoef je trouwens dan ook niet te gaan doen. Het merendeel van de winkels gaat dicht. Het tijdens een werkdag stilleggen van de gehele economie vind ik toch een wat vreemde gewaarwording. Helemaal gezien de netelige situatie waarin Zuid-Afrika zich bevindt. Heb gehoord dat ze via de maatregel van het “loadshedden” de prijs van het zogenaamde schaarse goed proberen op te krikken. Kan kloppen nu net bekend is gemaakt, dat ze volgend jaar de elektriciteitsprijs, naast de al aangekondigde 4% met nog eens 12% willen laten stijgen. Minder voor meer dus.

Even niet

Wij doen het dan ook maar even rustig aan op elektriciteitsgebied. Om zo op onze eigen wijze bij te dragen aan het huidige tekort. Zo lijkt het mij een heel goed idee om de komende tijd onze elektronische huishoudapparaten zo min mogelijk te gebruiken. Tot begin januari hè?! Dan is ze (gelukkig) weer terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *