Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: de school van de kinderen gaat voorgoed dicht

Wij hebben al een week vakantie. Niet eens door Corona-maatregelen, maar gewoon volgens de planning. Dit jaar ziet de grote zomervakantie er, niet geheel verbazingwekkend, anders uit. Zo ontbreekt het bezoek uit Nederland. Ook wij hebben deze week weer ‘n toespraak van de president gehad. Een “family meeting” noemde hij het. Klinkt gezellig, maar was een soortgelijke setting als in Nederland. Alleen zonder al die toeters en bellen.

Omdat het aantal besmettingen in Zuid-Afrika ineens weer hard stijgt, waren extra maatregelen nodig. Helemaal omdat juist in deze periode veel mensen grote afstanden reizen en thuis traditiegetrouw in grote groepen bij elkaar komen. “After tears party’s” zijn nu dan ook nadrukkelijk verboden. After wat? Ja, je leest het goed. Dat zijn feestelijke bijeenkomsten na een begrafenis. Het is tegenwoordig niet meer dan gebruikelijk om een goedgevulde koelbox, kampeerstoelen en een sterke muziekinstallatie, al dan niet in je auto, naar een begrafenis mee te sjouwen. Maar dat mag niet meer. Dan maar feesten voordat de tranen komen. Dat kan nog tot elf uur. Dan verplicht naar binnen, gezien de nieuwe setting van de avondklok. Alcohol kan. Verkrijgbaar van maandag tot en met donderdag of in restaurants en bars. Want deze zijn hier nog geopend.

Stranden dicht

Dat geldt niet voor de stranden. Dat was de klapper op de spreekwoordelijke ook niet meer toegestane vuurpijl. De rustige stranden zijn per direct in zijn geheel tot 3 januari gesloten. De drukste stranden zijn enkel op de dagen rond kerst en oud en nieuw dicht. En de stranden in de Westkaap? Die zijn alleen nog maar open tijdens kantooruren. Daar wordt door de politie streng op toegezien. Met shotguns worden zonnebadende vakantiegangers in de gaten gehouden of ze tijdens het zonnen en zwemmen hun mondkapje wel ophouden. Zal voor die politieagenten best warm zijn, zo in dat gevechtstenue op dat hete witte zand. Maar natuurlijk alles liever dan de gewelddadige wijken in, waar bendes en gangsters de dienst uit maken. Dat de politie zich liever op “soft targets” richt, is geen geheim.

Scholen voorgoed dicht

Maar goed wij hadden dus ook de laatste schooldag. Was ook meteen echt de laatste. Niet omdat wij denken dat onze kinderen door al dat thuisonderwijs nu al wel aan hun intellectuele plafonnetje zitten, maar omdat de school ineens de deuren sluit. Voorgoed. Kregen wij op de ene dag nog de lijst van alle te kopen schoolartikelen voor het nieuwe schooljaar, de volgende dag kregen wij het mailbericht, dat de school niet meer zelfstandig kon voortbestaan. Natuurlijk net nadat ik heel voortvarend op alle gekochte schriften, pakken papier, stiften, waxkrijtjes, passersets en zo verder, met vuurvaste stift de naam van een van de kinderen had gezet.

Eerst op safari

De school legde zogenaamd drie scenario’s voor. Meer contributie betalen. Samengaan met een andere school. Of inkrimping. Iedereen moest die week nog stemmen. Het is een school waar alle ouders eigenaar van zijn, dus alle stemmen gelden. Net zoals schijnbaar alle meningen. Het was heel bijzonder om te zien hoeveel passieve agressiviteit er in een ogenschijnlijk klein lief vriendelijk Montessori-schooltje schuilt. En ondertussen elkaar maar over en weer vriendelijk blijven bedanken voor alle inspanningen. Schijnbaar iets Zuid-Afrikaans. Moet ik aan wennen. Het management mag dan énorm z’n best gedaan hebben. Maar door hun mismanagement zaten we nu met z’n allen twee voor twaalf wel in de biologische puree. Na een week van politieke spelletjes koos de meerderheid voor het samengaan met een andere school. Puur en alleen omdat de andere opties helemaal geen reële opties waren. Het was dan ook een bijzonder eind. Van een bijzonder jaar. Nu eerst op safari. Prima manier om sociaal te distantiëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *