Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: De lockdown blijft nog wel even hier en dat ziet er zo uit

Soldaten zijn het nu. Kind-soldaten. Nou ja. Eigenlijk “sandwich-soldiers.” Want zo heet het project waar de kinderen op Koningsdag aan deelnemen. Wij smeren dan boterhammen voor kinderen in townships. Doen we vanzelfsprekend thuis én de broden worden voorzien van een lik pindakaas en jam bij een centraal punt ingeleverd. Hoef je de auto niet eens voor uit. We zien helaas hoeveel mensen op dit moment geen geld hebben om eten te kopen en daadwerkelijk hongerlijden.

Een indrukwekkend beeld was, dat honderden mensen een hele dag in de rij hebben gestaan. Een kleine kilometer verderop. Zij stonden daar, omdat ze dachten, dat er voedselpakketten uitgedeeld gingen worden. Bleek fake news te zijn. Waarschijnlijk niet eens opzettelijk. Miscommunicatie. Er zijn zoveel verschillende hulporganisaties. Voor velen was het bericht tè mooi om te negeren. Helemaal voor alle buitenlanders, die uit Zimbabwe of bijvoorbeeld Malawi komen. Zij delen niet mee in de pakketten van de staat. Maar ja. Ze hebben daar dus de hele dag voor niets gestaan. Hutjemutje op elkaar. Met een hongergevoel. Vroeger vertelde ouders wel eens aan niet etende kinderen over die arme kindjes in Afrika. Wij kunnen nu gewoon namen van klasgenootjes erbij geven. Werkte trouwens wel. De bordjes waren zo leeg. En dat lag niet aan de smaak van zo’n terecht vergeten groente.

Nog steeds total Lockdown

Vrees dat de situatie niet snel gaat verbeteren. Vanaf 1 mei gaat Zuid-Afrika met alert levels werken. Level 1 t/m 5. Met bijbehorende maatregelen. Level 1 is te vergelijken met de situatie, zoals die nu ongeveer in Nederland is. Level 5, daar bevinden wij ons nu in. Total lockdown. Wij moeten dus eerst nog alle levels door om ergens in de buurt van het nieuwe normaal te komen. Daarbij komt ook nog eens dat de levels per gebied kunnen verschillen. Nu Cape Town het episch centrum van de besmettingen is geworden, heb ik weinig hoop op versoepeling van de regels. Wat je logischerwijs ook niet moet willen.

Geldt voor taxibusjes niet

Wat er vanaf 1 mei zal veranderen is dat we voor een wandeling naar buiten mogen. De voorwaarden daarvan worden nog gecommuniceerd. Het dragen van een mondkapje is daarbij verplicht. Er komt een avondklok. Tussen acht uur ’s avonds en vijf uur ’s ochtends iedereen verplicht binnen. Winterkleding mag weer gekocht worden. Alcohol blijft verboden. Net zoals het bezoeken van vrienden of familie. Of het rijden van een rondje met de auto. Blijf thuis is het devies. Geldt weer niet voor de befaamde taxibusjes. Zij mogen met zeventig procent van de passagiers weer onverantwoord rondscheuren. Vind zelf tien mensen op elkaar gepropt in een busje nog veel. Maar ja, dat is altijd nog minder dan vijftig mensen, die nog steeds naar een begrafenis mogen. En dé post gaat weer bezorgen. Dat vind ik helemaal bijzonder. Heb ik hier zelf nog nooit meegemaakt. Zie de postbode normaliter een keer per jaar. Zo in oktober wanneer hij zijn eindejaarsbeloning komt ophalen.

Mama!

Over het opengaan van scholen is nog niet eens gesproken. Al zie ik wel berichten langskomen, met zogenaamde beleidsstukken. Daarin staat dat eerst de oudere kinderen naar school gaan en de jongste als laatste. Precies andersom als in Nederland. Als dit waar is, gaan onze kinderen medio juli weer naar school. Niet dat dat gezien de kwaliteit van het thuisonderwijs meer nodig is, maar dan zijn ze er ook eens uit. Zo na vier maanden thuis. Toch raar, dat er ergens, ooit weer eens een moment zal zijn, dat je niet elke 30 seconden “mama?!” hoort. Héél ander level. Nog ver weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *