Geplaatst op

Bregje’s Column: De landsgrenzen gaan weer open

We zijn ondertussen in level 1 van de lockdown beland. Een goede stap richting de opheffing van een desastreuze situatie, die nu al tweeëntwintig weken duurt. Ben van menig, dat medio maart de genomen maatregelen zeker nodig waren. Maar wat heeft de regering de lockdown daarna moedwillig uitgemolken. Door het uitroepen én het continu verlengen van de noodtoestand hebben ze alle vrijheid, waar ze gretig gebruik van maken. Ieder land krijgt de leider die ze verdient, zeggen ze wel eens. Nou ik heb liever een premier die, netjes vertaald, zegt dat je je gewoon aan de regels moet houden, dan een premier die je adviseert om met z’n allen een Jerusalema- dansje te doen.

Terwijl er onder zijn ogen miljarden aan keiharde Corona euro’s verduisterd worden. Want ja. Sinds maart is er 4,3 miljard euro kwijt. Gewoon weg. Pleite. Terwijl er van dat bedrag toch heel wat hongerige mondjes gevoed hadden kunnen worden. Maar het gaat natuurlijk hard met zogenaamde aanbestedingen voor persoonlijke beschermingsmiddelen of nooit te bouwen ziekenhuizen. Schrikbarend om te zien, dat zelfs tijdens een crisis, armen alleen maar armer worden en de kleine bovenlaag met macht alleen maar wéér rijker. Gelukkig heeft de president aangekondigd intern onderzoek te doen naar de corruptie. Al vond de oud-president dat niet zo’n goed idee. Om je partijgenoten zo openlijk in diskrediet te brengen.

Avondklok

Maar goed. De grootste veranderingen in het nieuwe level zijn, dat de avondklok is aangepast. We hoeven nog maar van twaalf uur ’s nachts tot vier uur in de ochtend verplicht thuis te zijn. Want na twaalven wordt het chaos. Zegt de minister. Dan gaan de maskers af. Ze kent de Deurzakkers waarschijnlijk nog niet, denk ik dan. Maar ik vind het persoonlijk te doen. Ook mag iedereen weer in enorme groepen tot zo’n vijfhonderd man samenkomen. Maar dat deed iedereen toch al. Daarnaast mogen we nu van maandag tot en met vrijdag alcohol kopen. Altijd fijn. Dag erbij. Maar het beste nieuws was dat per 1 oktober de landsgrenzen weer opengaan. En dat mocht ook weleens.

Selectief toerisme

Zuid-Afrika heeft het toerisme hard nodig. Een van de grootste inkomsten van de economie. Echter er zit wel weer een addertje, lees een hele Cape Cobra, onder het gras. Landen met veel besmettingen zijn vooralsnog uitgesloten. Of wel. Zuid-Afrika moet het de komende maanden waarschijnlijk hebben van het toerisme uit Turkmenistan. Als ik de overzichten van de WHO mag geloven. Typisch is, dat de lijst van verboden landen zo’n drie dagen van tevoren nog steeds niet bekend is. Enorm frustrerend voor al die mensen, die met alle liefde naar het mooie Zuid-Afrika terug willen keren. En hier alleen maar geld willen uitgeven. Maar het past in het straatje van de minister van Toerisme, die vooral het lokale toerisme wil promoten. Alsof een gemiddelde Zuid-Afrikaan daar nog geld of tijd voor heeft. De enigen, die dan ook op vakantie zijn gegaan, zijn een aantal ANC-leden, die met het regeringsvliegtuig, gezellig een uitgebreid verzorgde trip naar Zimbabwe hebben gemaakt. Terwijl de grenzen waren gesloten. Daar komt trouwens op verzoek ook nog een intern geheim onderzoek naar.

Maar er is gelukkig ook goed nieuws. De waterdammen stromen over. Dat is in tien jaar niet gebeurd. Twee jaar geleden hielden wij nog rekening met een day zero. De dag dat er geen water meer zou zijn. We spoelden de wc’s enkel door met het grijze water van de wasmachine. We douchten amper. Deden er alles aan om geen druppel water te verspillen.
Dat was een wijze les. Wanneer zouden ze dat ook gaan doen met overheidsgeld?