Geplaatst op Geef een reactie

Bregje’s Column: De andere kant van Zuid-Afrika wordt af en toe ook heel duidelijk

Zuid-Afrika

Leek wel het wilde westen zo ’s ochtends om half negen op de illegale taxi-parkeerplaats voor het politiebureau in Hout Bay. Twintig minuten is er geschoten. De politie is nog even komen kijken, maar toen zij ook bedreigd werden, zijn ze snel weer naar binnen gegaan. Alles voor hun eigen veiligheid. Uiteindelijk 4 doden. Het trieste resultaat van een taxi-oorlog, die gaande is. Het gaat, zo goed als ik begrijp, om twee taximaatschappijen, die nogal bruut uitvechten, wie welke route mag rijden. De taxi’s, waar ik het hierover heb, zijn de busjes waar vooral townshipbewoners gebruik van maken. Ze zijn niet duur, altijd gegarandeerd volgepropt en heel snel. Verdrijvingsvakken, rode stoplichten en medeweggebruikers worden door de bestuurders standaard genegeerd. Ze willen zo snel mogelijk van a naar b én weer terug. Dat de routes die ze rijden soms illegaal zijn, lijkt ze niet te deren. De politie deed er eerder ook niet zo moeilijk over.

Na de schietpartij werden de naastgelegen rotonde en de toegangswegen hermetisch afgesloten. Voor sporenonderzoek. Vervolgens is er een flinke politiemacht aangerukt, die daar met een enorme gepantserde vrachtwagen, dagen midden op de rotonde heeft gestaan. Om de rust te bewaren. Denk eerlijk gezegd, dat zij het meest rustig waren. Door die afsluitingen ontstond vanzelfsprekend weer ‘n grote verkeerchaos. Mensen uit het township konden niet naar hun werk. Scholen waren onbereikbaar en alle toeristenbussen moesten omrijden. Terwijl ze eigenlijk kennis hadden kunnen maken met het echte Afrika.

Lopend naar werk

Vervolgens is na spoedoverleg met de maatschappijen en de overheid de beslissing genomen, dat de taxibusjes tot nader orde niet meer de route naar Kaapstad rijden. En dat de busjes, die de andere kant opgaan, bescherming van de verkeerspolitie krijgen. Er zijn dagelijks verkeerscontroles en de illegale parkeerplaats is nu officieel “illegaal.” Heb weinig snel zien gaan in Afrika, maar een paar dagen later, stonden er al paaltjes die het parkeren daar onmogelijk maken. Ok, ze staan scheef en zijn verschillend van kleur en maat, maar ze staan er wel. Resultaat van al deze beslissingen is weer wel, dat je nu elke ochtend en avond hele troepen mensen naar én van hun werk ziet lopen. Of aangehouden bestelbussen volgepropt met mensen ziet. Zij kunnen niet anders. Het publieke transport, zoals de “normale” bus is onbetaalbaar voor ze.

Na al die commotie, denk je dat je het voor die week wel weer gehad hebt. Nee hoor. Het toeristische en pittoreske Hout Bay, de plaats waar onze kinderen naar school gaan, kwam wederom in het nieuws. Internationaal nog wel. Er vond een politieke bijeenkomst plaats, waar alle partijen hun zegje konden doen. Deze bijeenkomst werd live op televisie uitgezonden. Het is immers verkiezingstijd. Toen net een alleraardigst persoon stond uit te leggen, dat zijn partij voor gratis onderwijs, gratis elektriciteit, gratis zorg en gratis alles was, toen ging het mis. Leden van de extreem linkse partij EFF, waarvan je zou denken, dat ze al dat gratis ook wel interessant zouden vinden, pakten de witte (!) stoeltjes en begonnen daarmee te gooien. Dat pikten de anderen natuurlijk niet en het werd een groot gevecht. Wat live op de televisie te volgen was. Als je elektriciteit had dan hè?! En een tv-licentie én abonnement. Maar dat terzijde. Ben benieuwd wat volgende week ons weer gaat brengen. Maar een ding is zeker. De illegale taxi-busjes hebben vast ‘n nieuwe standplaats gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *